r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Trichet wil aanpassing Europese verdragen

zondag 16 oktober 2011, 14:13
gewijzigd

PARIJS (ANP/AFP) - Europese verdragen moeten aangepast worden, zodat afzonderlijke lidstaten niet meer de gezondheid van het hele euroblok in gevaar kunnen brengen. Daarvoor pleitte Jean-Claude Trichet, topman van de Europese Centrale Bank (ECB) zondag.

,,Ik denk dat het noodzakelijk is om de desbetreffende akkoorden aan te passen'', aldus de centrale bankier, zonder dit concreet toe te lichten. Trichet verwacht overigens dat door de huidige economische crisis de bestaande Europese regels al strenger toegepast gaan worden.

Europese overheden moeten van de ECB-baas, die eind deze maand terugtreedt, duidelijke stappen nemen om de eurocrisis aan te pakken. Hij wees daarbij onder meer op de bescherming van banken en andere financiële instituten, zodat ze de economie kunnen blijven financieren. Ook noemde hij het oplossen van het ,,belangrijke probleem Griekenland'' noodzakelijk.

Trichet reageerde zondag ook op de wereldwijde Occupy-protesten. ,,Het is onze taak om het financiële systeem in de wereld veel meer solide te maken. Zo interpreteer ik een deel van de boodschap die van deze beweging afkomstig is'', aldus de Fransman.

Volgens Trichet moeten er zeker lessen geleerd worden uit de financiële crisis. Hij waarschuwde wel voor radicale oplossingen. ,,Banken moeten niet gesloopt worden, aangezien ze twee derde van de economie financieren''.

Delen

Terug naar boven