r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

'Poolse werknemers in Nederland te makkelijk prooi voor malafide uitzendbureaus'

donderdag 29 september 2011, 18:00
gewijzigd

DEN HAAG (ANP) - De toestroom van Poolse en andere Oost-Europese arbeidsmigranten is onderschat. Nieuwe migranten vormen hierdoor te gemakkelijke prooien voor malafide werkgevers en huisjesmelkers. Met het oog op het vrij verkeer van werknemers vanuit Bulgarije en Roemenië moet het beleid snel worden verbeterd.

Dat stelt een tijdelijke commissie van de Tweede Kamer donderdag op basis van het parlementair onderzoek 'Lessen uit recente arbeidsmigratie'.

,,Bij de toetreding van landen uit Midden- en Oost-Europa tot de Europese Unie in 2004 is door velen niet voorzien dat er in Nederland in 2011 ten minste 200.000 arbeidsmigranten zouden zijn'', aldus de commissie, waarin een ruime Kamermeerderheid van VVD, PvdA, PVV, CDA, SP en D66 is vertegenwoordigd.

Dat Nederland niet in staat is geweest de toestroom van de arbeidsmigranten in goede banen te leiden, blijkt volgens commissievoorzitter en CDA'er Ger Koopmans nu in sommige wijken van steden en tuinbouwgebieden. De commissie is geschrokken van het grote aantal malafide uitzendbureaus en soms schrijnende situaties, waarin migranten zijn gehuisvest.

Ook deugt de registratie niet. De commissie kreeg in de laatste weken nog nieuwe cijfers. In plaats van 200.000 zouden er 300.000 Oost-Europese arbeidsmigranten zijn. Koopmans: ,,Als je niet weet hoeveel mensen er zijn, hoe kun je dan de huisvesting goed regelen?''

Het kabinet moet volgens de commissie de regie nemen om met gemeenten en provincies de huisvestingsproblemen aan te pakken. Ook moet het kabinet maatregelen nemen om het aantal malafide uitzendbureaus die vooral arbeidsmigranten uitbuiten, binnen 2 jaar tot nul te reduceren.

Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) is blij met de ,,waardevolle'' aanbevelingen en ziet het als ondersteuning van zijn beleid. Half november komt er een volledige kabinetsreactie. Dan wordt ook besloten of Nederland gebruik maakt van de laatste mogelijkheid om tot 2014 de toegang voor Roemeense en Bulgaarse werknemers tot onze arbeidsmarkt te blijven beperken.

Voor personeel uit Roemenië en Bulgarije, die sinds 2007 EU-lid zijn, is nu nog een werkvergunning nodig. Kamp heeft al eerder laten weten dat wordt overwogen dat zo te houden tot 2014. Daarna geldt volgens EU-regels vrij verkeer voor Roemeense en Bulgaarse werknemers.

Terug naar boven