r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Knapen: 'verhuiscircus' EP stoppen via verdrag

donderdag 8 september 2011, 18:10

DEN HAAG (ANP) - Een wijziging van het Europees Verdrag is volgens het kabinet de enige manier om definitief een einde te maken aan het maandelijkse verhuiscircus van het Europees Parlement van Brussel naar Straatsburg. Dat stelde staatssecretaris Ben Knapen (Europese Zaken) donderdag in een overleg met de Tweede Kamer.

Hij ziet niets in de oproep van de SP, PvdA, D66 en GroenLinks om zich te mengen in een rechtszaak bij het Europees Hof van Justitie over het besluit van het Europees Parlement om minder in Straatsburg te vergaderen. Ook de regeringspartijen VVD en CDA en hun gedoogpartner PVV vinden dit niet de juiste weg.

,,Als je dit probleem echt wilt aanpakken, dan moet je het verdrag wijzigen'', aldus Knapen, die herhaalde dat het kabinet net als de Kamer wil dat er een einde komt aan de constante verhuizing van de Europarlementariërs. Hij noemde het voorstel om het parlement te steunen door mee te doen aan de rechtszaak niet-hoffelijk en een omweg.

Het Europees Parlement besloot in maart dat volgend jaar en in 2013 één keer minder wordt vergaderd in Straatsburg. Dat kan 10 miljoen euro besparen. Frankrijk is naar het Hof gestapt om het besluit te laten vernietigen. Luxemburg steunt Parijs. Vooral de SP en PvdA willen dat Nederland zich in de zaak voegt als voorstander van het besluit om daarmee de parlementariërs te steunen.

Volgens het CDA-Kamerlid Henk Jan Ormel gaan de linkse partijen ,,op de bagagedrager van het Europees Parlement zitten'' en is dat symboolpolitiek en te makkelijk. PvdA-Kamerlid Nebahat Albayrak stelde dat met die houding de kans wordt gemist om 10 miljoen euro te besparen. Ook over de opstelling van de regering was ze niet te spreken. ,,Het kabinet zegt eigenlijk: we zijn op weg om de grote buit binnen te halen, maar we laten het goud onderweg liggen'', zei Albayrak.

Terug naar boven