r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Bolkestein: Griekenland moet uit muntunie

zaterdag 3 september 2011, 22:46

HILVERSUM (ANP) - De steun van eurolanden aan Griekenland moet doorgaan, maar alleen op voorwaarde dat het land uit de muntunie stapt. Daarmee zou de fout om het land ooit tot de eurozone toe te laten, worden hersteld.

Dat zei oud-VVD-leider en voormalig eurocommissaris Frits Bolkestein zaterdag in tv-programma Nieuwsuur. Volgens Bolkestein moeten de Grieken de drachme weer invoeren. Door een flinke devaluatie van deze munt zouden de Grieken weer makkelijker hun producten kunnen exporteren.

Een keerzijde van de devaluatie is dat de buitenlandse schulden van Griekenland zullen toenemen. Volgens Bolkestein zouden eurolanden daarom de looptijd van de leningen moeten verlengen of de rente erop verlagen. Bovendien zou een deel van de schuld moeten worden kwijtgescholden.

,,Dat is vervelend voor de banken die de schulden bezitten, maar we kunnen zo niet langer doormodderen. Dat is een heilloze weg'', aldus de oud-VVD-leider.

Bolkestein heeft er weinig vertrouwen in dat Griekenland gemaakte beloftes nakomt, zoals flinke besparingen en een groot programma van privatiseringen.

Dat eurolanden zich niet aan begrotingsregels hebben gehouden, noemt Bolkestein een geboortedefect van de euro. Een andere is volgens hem dat landen met verschillende economische culturen aan elkaar zijn gelijmd. ,,Dat kan niet, de barsten zien we nu.''

Dat verklaart volgens Bolkestein ook dat sommigen pleiten voor een scheiding van de muntunie van noordelijke en zuidelijke eurolanden. Maar een ,,aparte unie'' gaat hem zelf te ver. Aan de andere kant is hij ook geen voorstander van meer integratie, zoals een federaal europa met één regering.

Dat gedoogpartner PVV anders over de schuldenproblematiek denkt dan het kabinet, noemt Bolkestein ,,lastig''. Tegelijk wijst hij erop dat in de gedoogconstructie is afgesproken dat de PVV zijn eigen mening mag hebben over bepaalde zaken.

Terug naar boven