r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Eurocommissaris: 'EU-leiders komen niet op voor tolerantie'

maandag 25 juli 2011, 18:12
gewijzigd

BRUSSEL/DEN HAAG (ANP) - Eurocommissaris Cecilia Malmström (Binnenlandse Zaken) vindt dat te weinig Europese leiders opkomen voor het belang van een open, democratische en tolerante samenleving. Zij heeft dat maandag geschreven op haar blog naar aanleiding van de aanslagen in Noorwegen.

,,Ik heb diverse malen mijn zorgen geuit over xenofobe partijen die hun helaas erg succesvolle retoriek baseren op negatieve opinies over de Islam en andere zogenaamde bedreigingen van de maatschappij’’, aldus Malmström. ,,Dit zorgt voor een buitengewoon negatief klimaat.’’

Reactie uit Nederland

Naar aanleiding van de uitspraaken van eurocommissaris Malmström heeft GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi heeft een debat aangevraagd met premier Mark Rutte en minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) over angst voor buitenlanders.

Hij wil in het debat aandacht voor de raakvlakken tussen de ideeën van Breivik en gedachten die in ons land leven, bijvoorbeeld in kringen en achterban van de PVV. Dibi vindt de afstand die PVV-leider Geert Wilders dinsdag nam van de aanslagen en de verdachte daarvan 'onvoldoende'. De PVV heeft volgens hem een grote verantwoordelijkheid om 'de woede in Nederland te kanaliseren'.

Dibi ondernam actie vanaf zijn vakantieadres. Hij denkt dat hij genoeg medestanders krijgt voor het verzoek om een debat.

Delen

Terug naar boven