r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Van Bijsterveldt laakt geweld bij Gay Pride in Kroatië

zondag 12 juni 2011, 17:29

DEN HAAG (ANP) - Minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) keurt het geweld van zaterdag bij de Gay Pride-parade in Kroatië ,,zeer af''. De ongeveer 200 deelnemers aan de optocht werden belaagd door zo'n 10.000 tegenstanders die met stenen, flessen, eieren en vuurwerk gooiden en 'vermoord de homo's' riepen.

Van Bijsterveldt sprak zondag van ,,onthutsende berichten uit Kroatië'' die voor haar aangeven dat er nog een lange weg is te gaan. ,,Iedereen moet zichzelf kunnen zijn, waar dan ook'', vindt ze.

De bewindsvrouw kondigde aan dat ze de komende jaren stevig gaat inzetten op de versterking van de positie en rechten van lesbiënnes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders binnen Europa en de VN. Binnenkort komt ze met een brief waarin ze haar Europese collega's oproept om hierin samen op te trekken. ,,Nederland heeft een internationale voortrekkersrol te vervullen. Adel verplicht, aldus Van Bijsterveldt.

GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen was bij de demonstratie en zij stelde eerder al dat dit geweld bewijst dat Kroatië nog een lange weg te gaan heeft op het gebied van de mensenrechten. Het land dat in 2013 lid wil van worden van de Europese Unie moet volgens haar aan de slag om de homofobie te bestrijden.

Terug naar boven