r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

De presidenten van de ECB

dinsdag 17 mei 2011, 0:36

BRUSSEL/FRANKFURT (ANP/DPA) - De Italiaan Mario Draghi wordt zo goed als zeker de derde president van de Europese Centrale Bank (ECB). Dat is 's werelds belangrijkste centrale bank, naast de Amerikaanse Federal Reserve. De ECB beschermt de euro als munteenheid van zeventien landen met ongeveer 330 miljoen inwoners. Draghi is de opvolger van de Fransman Jean-Claude Trichet en voordien de Nederlander Wim Duisenberg.

WIM DUISENBERG - De vroegere president van De Nederlandsche Bank (DNB) en minister van Financiën werd in 1998 de eerste president van de Europese Centrale Bank. Hij stond tot oktober 2003 aan de leiding van de bank. Duisenbergs verdienste was om de jonge euro internationaal gerespecteerd te maken. In 1999 werd onder zijn regie de euro ingevoerd als betaaleenheid tussen banken, in 2002 gebeurde dat ook als contant geld. Met zijn compromisloze nadruk op prijsstabiliteit zette hij de koers voor zijn opvolgers. Duisenberg verzette zich ook tegen alle influisteringen door politici, waarmee hij de traditie van de Duitse Bundesbank voortzette. Duisenberg overleed in 2005, kort na zijn zeventigste verjaarrdag, aan een hartinfarct.

JEAN-CLAUDE TRICHET - De voormalige president van de Franse nationale bank beloofde direct na zijn aantreden in 2003 dat hij de erfenis van Duisenberg in ere zou houden en een strikt beleid van prijsstabiliteit zou nastreven. Onder de nu 68-jarige Trichet beleefde de ECB de eerste grote test, toen de Amerikaanse investeringsbank Lehman Brothers in 2008 failliet ging. Samen met andere centrale banken pompte de ECB veel geld in de markten en voorkwam zo het instorten van het financiële systeem. Onder Trichet werd ook het eerste taboe doorbroken. In 2010 begon de bank schuldpapieren van noodlijdende staten op te kopen, om zo de reddingsmaatregelen te begeleiden.

MARIO DRAGHI - Zonder het verrassende aftreden van de toenmalige Duitse Bundesbank-president Axel Weber zou de kandidatuur van Draghi (63) lang niet zo zeker zijn geweest. De huidige president van de Italiaanse centrale bank geldt wereldwijd als het meest geschikt, ook omdat hij er niet voor terugdeinst om politici openlijk tegen te spreken. Over de erfenis die hij aantreft als ECB-president is Draghi niet te benijden. Na de ernstige financiële crisis zijn de herstelmaatregelen nog lang niet afgelopen. Een oplossing van de Europese schuldencrisis is niet in zicht. En de oplopende inflatie dwingt de bankpresidenten om de rente te verhogen, met nog niet overzienbare gevolgen voor de crisislanden in de Europese Unie.

Terug naar boven