r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Barroso bij opening Huis van Europa: EU heeft Nederland nodig

maandag 16 mei 2011, 17:34

DEN HAAG (ANP) - ,,Europa heeft Nederland en zijn vernieuwende geest nodig.'' Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie zei dat maandag in Den Haag, waar hij samen met vicevoorzitter Stavros Lambrinidis van het Europees Parlement het Huis van Europa officieel opende. Ook koningin Beatrix en premier Mark Rutte waren bij de feestelijke plechtigheid.

Barroso prees in zijn toespraak de Nederlanders, hun openheid, cultuur en hun vernieuwende ideeën door de eeuwen heen. Dat verrijkt de Europese Unie, zei hij. Tegelijk wees hij erop dat juist Nederland zich er altijd goed van bewust is dat in een veranderende wereld het hoofd boven water kan worden gehouden door samen te werken. In de EU moeten solidariteit en verantwoordelijkheidsbesef de leidende gedachte zijn en blijven, zei Barroso.

Europa heeft met de opening van het Huis van Europa in Den Haag weer een dak boven zijn hoofd, aldus Rutte. In het grondig verbouwde pand aan de Korte Vijverberg, naast de Hofvijver, zijn de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie en het informatiebureau van het Europees Parlement gehuisvest.

Rutte legde de nadruk op de noodzaak van stevige hervormingen in de EU om sterker te worden. Daarvoor is daadkracht en moed nodig, zei de premier. Hij is blij dat er een andere koers wordt ingezet zodat obstakels voor een vrije en open markt weggehaald worden. Lambrinidis wees erop dat als de 27 EU-lidstaten samen optrekken, geen enkele andere wereldmacht kan tippen aan Europa als economische en politieke factor.

Het Huis van Europa is toegankelijk voor het publiek en geschikt om inpandig debatten en conferenties te organiseren.

Terug naar boven