r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europese Commissie wil één heffingsgrondslag vennootschapsbelasting

woensdag 16 maart 2011, 12:39
gewijzigd

BRUSSEL (ANP) - De grondslag voor de vennootschapsbelasting moet overal in de EU op dezelfde manier worden berekend. De Europese Commissie heeft dat woensdag voorgesteld.

Door gemeenschappelijke regels voor de heffingsgrondslag te hanteren zouden bedrijven die in meerdere lidstaten actief zijn, in totaal miljarden kunnen besparen aan onder meer administratieve lasten, aldus eurocommissaris Algirdas Semeta (Belastingen). Op dit moment hebben de 27 EU-landen elk een eigen regime om de belastbare winst voor bedrijven te becijferen.

De Europese Commissie wil zich niet bemoeien met de hoogte van de tarieven voor de vennootschapsbelasting. Dat moet een nationale bevoegdheid blijven, zegt ze. De tarieven lopen in de diverse lidstaten sterk uiteen. Het Ierse tarief is ongeveer half zo laag als het Nederlandse.

Veel EU-lidstaten zien het lage tarief in Ierland als oneerlijke concurrentie. Ze willen dat Dublin de vennootschapsbelasting optrekt, maar de Ierse regering verzet zich tot dusver tegen iedere vorm van harmonisatie. Ze staat onder zware druk, omdat ze soepeler aflossingsvoorwaarden wil voor de lening van bijna 70 miljard die ze heeft gekregen uit het noodfonds voor de euro.

Terug naar boven