r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Frankrijk naar EU-hof voor behoud Straatsburg als vergaderlocatie Europees Parlement

dinsdag 15 maart 2011, 12:55

BRUSSEL (ANP/AFP) - De Franse regering stapt naar het Europees Hof van Justitie om te voorkomen dat het Europees Parlement volgend jaar één keer minder in Straatsburg vergadert. Minister van Europese Zaken Laurent Wauquiez heeft dat dinsdag laten weten.

Het Europarlement besloot vorige week in 2012 en 2013 twee vergaderingen te combineren, zodat het niet twaalf, maar slechts elf keer naar Straatsburg hoeft. Volgens het EU-verdrag heeft het parlement twee standplaatsen: Brussel en Straatsburg. Veel Europarlementariërs willen dat er een einde komt aan het tijd- en geldverslindende gependel tussen beide steden. Frankrijk houdt echter onverkort vast aan Straatsburg als vergaderlocatie.

Het Europarlement vergadert gemiddeld één keer per maand in Straatsburg. In augustus vinden geen bijeenkomsten plaats, zodat er tijdens één maand twee sessies in Straatsburg worden belegd. Het Europarlement wil die vanaf volgend jaar combineren, met één dag tussenruimte. Formeel gaat het dan om twee zittingen, zodat toch aan de voorschriften wordt voldaan.

Maar volgens minister Wauquiez zal het werk van het Europarlement eronder lijden als het tweemaal in één week moet vergaderen. Hij wil dat het EU-hof zich over de kwestie uitspreekt.

De bijeenkomsten van het Europarlement in Straatsburg zijn bedoeld als symbool van de Frans-Duitse toenadering na de Tweede Wereldoorlog. Horeca en middenstand in de Franse stad in de Elzas draaien voor een belangrijk deel op het maandelijkse bezoek van Europarlementariërs, ambtenaren en journalisten.

Volgens een recent onderzoek van voormalig Europarlementariër Michiel van Hulten (PvdA) zou er 180 miljoen euro per jaar bespaard worden als het Europarlement alleen in Brussel bijeenkomt. Ook zou er dan minder CO2-uitstoot zijn. Volgens Van Hulten leidt het heen-en-weergereis ook tot stress bij Europarlementsleden.

Terug naar boven