r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

De Prik en het Meisje, Amsterdam

deBALIE in Amsterdam
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 2 maart 2011 19:30
plaats Amsterdam
locatie De Balie Toon locatie
aanwezigen R.A. (Roel) Coutinho, M. (Maartje) Nevejan, K. (Karin) Spaink e.a.
organisatie De Balie

Woensdagavond 2 maart organiseert de Balie in samenwerking met IDTV Docs en HUMAN een speciale vertoning van de documentaire De Prik en het Meisje van regisseur Maartje Nevejan. Aansluitend vindt er een debat plaats over de twijfel en de dilemma’s rond vaccinatie, en over wie of wat we kunnen vertrouwen. HUMAN zendt De Prik en het Meisje uit op 19 mei om 23.00 uur in Holland Doc op Nederland 2.

De Prik en het Meisje, over het dilemma wel of niet inenten tegen het HPV virus, is één van de documentaires in de HUMAN-serie ‘Ondertussen in Nederland’. Het thema is opnieuw: wat gebeurt er in Nederland buiten het zicht van de actualiteit en het politieke debat? Wat zijn de dilemma’s waar Nederland mee worstelt?

De Prik en het Meisje

Ben ik een goede moeder als ik mijn dochter inent tegen baarmoederhalskanker en haar tegen die ziekte bescherm? Of ben ik een goede moeder als ik haar niet inent en eventuele gevaarlijke consequenties voorkom?

Regisseur Maartje Nevejan probeert in de documentaire De Prik en het Meisje de waarheid achter ‘de prik’ boven tafel krijgen voor haar dochter. Ze praat o.a. met artsen, wetenschappers, het RIVM en voor- en tegenstanders van vaccinatie. In 2009 negeerde meer dan de helft van de ouders en/of 12-jarige meisjes de oproep van de overheid tot vaccinatie tegen het HPV-virus. Er ontstond een enorme maatschappelijke discussie en een vertrouwenscrisis tussen de burger enerzijds en de wetenschap en de overheid anderzijds. Om een keuze te maken moet je één van hen kunnen vertrouwen. Je kan niet een beetje vaccineren, het is óf wel óf niet. De film begint met de dilemma’s rond het wel of niet vaccineren tegen het HPV-virus om daarna in te gaan op het veel bredere levensgevoel van de moderne burger die geacht wordt steeds meer keuzes te maken. Voor zichzelf, maar ook voor zijn kinderen. Is deze keuzevrijheid een verworvenheid of juist niet?

“Ik begon optimistisch aan de zoektocht om voor mijn dochter de waarheid boven tafel te krijgen over het HPV-vaccin, maar, verdrinkend in het moeras van informatie, eindig ik in de film op de bank van een psychiater. Met mij twijfelden 250.000 andere moeders en dochters. Wat is er met ons aan de hand?” Maartje Nevejan

Debat over de twijfel en de dilemma’s rond vaccinatie

Informatie te over. Je weet dat je niet alles kunt geloven wat je hoort en leest, maar je kunt ook niet álles in twijfel trekken. Om tot een keuze te komen zul je iemand of iets moeten kunnen vertrouwen. Wie geef je dat vertrouwen en waarom? Vertrouwen wordt niet voor niets hét trefwoord genoemd van het komende decennium.

Naast de geïnterviewden in de film zullen ook wetenschappers, beleidsmakers, het RIVM, en filosofen aanwezig zijn. Marjan Slob, schrijfster, opiniemaker en interviewer zal hen ondervragen over de vertrouwenscrisis tussen burgers, wetenschap en overheid. Daarna is het woord aan de zaal.

Mensen die in de film aan het woord komen:

André Klukhuhn (wetenschapsfilosoof, schrijver van o.a. "Sterf, Oude wereld"), Joep Sonnemans (Professor of Behavioral Economics en schrijver van het boek: “Beslissen of gewoon doen?), Tjeu van de Berk (theoloog Universiteit Utrecht en schrijver van diverse boeken over psychiater en cultuurfilosoof Carl Gustav Jung), Karin Spaink (columniste Parool, schrijfster), Anneke Bleeker (oprichtster verontrustemoeders.nl), Roel Coutinho en Marina Conijn (RIVM), patholoog dr Mathilde Boon (directeur Leids Cytologisch en Pathologisch Laboratorium, het zgn. ‘uitstrijkjeslab’ en schrijfster van het boek: “Tuinieren in de vagina”), Michel Dutrée (directeur Nefarma, de brancheorganisatie van farmaceutische bedrijven).

Vertoning en debat De Prik en het Meisje

Datum: Woensdag 2 maart 2011

Locatie: De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10, Amsterdam

Start film: 20.00 uur. Debat: 21.00 - 22.00 uur

www.nevejan.nl


Inhoud

1.

De Balie

Deze organisatie organiseert debatten, seminars, theater- en filmvoorstellingen met betrekking tot culturele, sociale en politieke vraagstukken in Amsterdam. Door middel van deze activiteiten worden vele interessegebieden bestudeerd en bediscussieerd, zoals technologie, kunst, economie, de veranderende bevolkingssamenstelling, Europa etc. De Balie is open voor een breed publiek en voor alle soorten media.

De Balie is gevestigd in het voormalige gerechtshof aan het Leidseplein in Amsterdam, en is in 1982 opgericht. Voormalig PvdA-politicus Felix Rottenberg is mede-oprichter van de organisatie.

2.

Meer over...

Terug naar boven