r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Staatssecretaris Atsma (Milieu): 'Registratie plastic afval kan beter'

woensdag 9 februari 2011, 8:41
gewijzigd

DEN HAAG (ANP) - De meet- en registratiemethode voor plastic afval kan beter. Dat heeft staatssecretaris Joop Atsma (Milieu) geconstateerd naar aanleiding van een onderzoek van de VROM-Inspectie dat woensdag naar de Tweede Kamer is gestuurd. Hij vraagt Nedvang, de stichting die de inzameling en verwerking ervan regelt, er ,,nog eens kritisch'' naar te kijken.

De inspectie schatte dat van het door Nederlandse huishoudens ingezamelde plastic uiteindelijk 50 procent wordt hergebruikt, minder dan Nedvang stelde. Die rapporteerde in 2009 een recyclingcijfer van 71 procent. Daarvan gaat volgens het onderzoek van de inspectie een derde verloren door onder meer verontreiniging. Volgens de inspectie komt er geen kunststof (na inzameling) weer op de grote hoop met overig huishoudelijk restafval terecht.

Nedvang zei in een reactie dat de inspectie uitgaat van informatie die niet afkomstig is van de stichting. Bovendien heeft de informatie volgens Nedvang ,,mogelijk niet betrekking op de recycling van Nederlands materiaal''.

Atsma zei verder bij de Europese Commissie te willen pleiten voor een eenduidig meetpunt in Europa. De staatssecretaris wil daarbij aankaarten dat er mogelijk een later moment in de keten als meetpunt moet worden gebruikt, waardoor naschifting ook wordt meegenomen in de recyclingcijfers. Nedvang hanteert naar eigen zeggen een methode die in Europese landen als Duitsland en België al jaren wordt toegepast.

De schatting van de inspectie bevestigde uitspraken van bestuursvoorzitter Ruud Sondag van de Van Gansewinkel Groep, die afval inzamelt en er grondstoffen en energie uithaalt. De topman stelde in oktober dat 50 procent van het plastic afval in Duitse afvalovens verdwijnt. ,,Dat neemt niet weg dat plastic afval scheiden zinvol is'', aldus een woordvoerder van het bedrijf woensdag. ,,Er zijn kansen voor verdere verbetering'', constateerde het bedrijf net als de inspectie.

Terug naar boven