r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

D66-delegatie in Europees Parlement wil halvering landbouwsubsidies

maandag 31 januari 2011, 16:16
gewijzigd

BRUSSEL (ANP) - D66 in het Europees Parlement wil dat in 2020 zeker de helft van de Europese subsidies voor de landbouw is afgeschaft. De partij vindt het niet goed dat er buitensporig veel geld van de Europese begroting naar een zeer klein deel van de beroepsbevolking vloeit.

Dat stelde D66-Europarlementariër Gerben Jan Gerbrandy maandag in Brussel bij de presentatie van de plannen van zijn partij voor toekomstige Europese begrotingen. Gerbrandy vindt dat geen enkele industriële sector afhankelijk moet zijn van subsidies. Uiteindelijk moet de landbouwsector zonder steun kunnen functioneren. Vorig jaar kreeg de landbouwsector ongeveer 43 miljard euro, bijna een derde van de hele EU-begroting.

Wat de financiering van de begrotingen betreft, wil D66 af van de huidige nationale contributies. De partij vindt dat een groter deel van de btw naar Brussel moet vloeien.

Op dit moment is 1 procentpunt van de btw bedoeld voor de Europese Unie. ,,Als dat vijf keer zoveel wordt, is de begroting rond en kunnen de contributies vervallen'', schat Gerbrandy.

Den Haag zet vooralsnog in op zo ,,eerlijk mogelijke verdeling'' op basis van wat landen verdienen, stelde staatssecretaris Ben Knapen (Buitenlandse Zaken). De CDA'er nam in Brussel het eerste exemplaar van de D66-voorstellen in ontvangst. Hij noemde de btw-regeling niet altijd even transparant.

Terug naar boven