r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Melkert in EP: 'ik verwacht verbetering positie christenen in Irak'

woensdag 1 december 2010, 11:36

BRUSSEL (ANP) - Ad Melkert hoopt dat na het aantreden van een nieuwe regering in Irak de positie van de christenen in dat land geleidelijk zal verbeteren. De speciale VN-gezant in Irak heeft dat woensdag gezegd in het Europees Parlement.

,,Ik weet nog niet precies wat de nieuwe regering van plan is, maar alle politieke leiders hebben de aanslag op een katholieke kerk in oktober veroordeeld'', zei Melkert. Bij deze aanslag in de Iraakse hoofdstad Bagdad kwamen tientallen christen om. Later vonden nieuwe aanslagen plaats.

Het Europees Parlement maakt zich grote zorgen over het recente geweld tegen christelijke minderheden in Irak. Vorige week nam het een resolutie aan waarin de Iraaks autoriteiten gevraagd werd hen beter te beschermen.

Volgens Melkert vinden de belangrijkste politieke partijen in Irak dat de toekomst van het land gebaseerd moet zijn op respect voor godsdienst. Het land kent een lange traditie van vreedzaam samenleven, maar de roerige ontwikkelingen in de afgelopen jaren ,,zijn helaas een aansporing geweest voor degenen die uit zijn op sektarische belangen'', aldus de VN-gezant.

Melkert noemde het ,,uiteindelijk de verantwoordelijkheid van de Iraakse regering'' om te zorgen dat de humanitaire principes worden gerespecteerd, maar de VN is hierover voortdurend in dialoog met de autoriteiten in het land. Melkert zei verder dat er gemiddeld sprake is van een daling van de onveiligheid in Irak, al zijn er grote regionale verschillen.

Delen

Terug naar boven