r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

OESO steunt beleid Federal Reserve

donderdag 18 november 2010, 11:34
gewijzigd

PARIJS (ANP/AFP) - De jongste steunmaatregelen van de Federal Reserve, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, zijn gerechtvaardigd. De Fed zou de geldkraan zelfs nog eens kunnen opendraaien als het economisch herstel hapert, aldus de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

De OESO, waarbij 33 geïndustrialiseerde landen zijn aangesloten, neemt het daarmee op voor de Fed, die door zijn beleid recent veel kritiek heeft gekregen. Door voor honderden miljarden dollars aan staatsobligaties te kopen, zou de centrale bank volgens critici de inflatie aanwakkeren en een ,,zeepbel'' voor obligaties creëren.

De OESO erkent dat er risico's zijn verbonden aan het beleid, maar zegt ook te zien dat de Verenigde Staten inmiddels nauwelijks meer fiscale maatregelen kunnen nemen om de economie te stimuleren. Het is volgens de organisatie ook onduidelijk of het recente herstel op eigen benen staat of afhankelijk is van overheidsbemoeienis.

In een halfjaarlijks rapport over de economie van de lidstaten stelt de OESO de eerder voorspelde groei van de Amerikaanse economie voor dit jaar naar beneden bij van 3,2 procent naar 2,7 procent. Voor volgend jaar voorziet de OESO in de VS een groei van 2,2 procent en 3,1 procent in 2012.

In de Europese Unie vallen de cijfers lager uit, met een groei van 1,7 procent in 2010 en 2011 en 2 procent in 2012. Japan bungelt onderaan met 1,7 procent groei in 2011 en 1,3 procent in 2012. Maar voor dit jaar voorspelt de OESO een groei van 3,7 procent in Japan.

Opkomende landen, veelal geen lid van de OESO, kennen een een snellere groei, waardoor de wereldwijde economische groei uit balans kan raken, denkt de organisatie. Ook de verschillen in groei binnen de OESO kunnen leiden tot ongelijke situaties. De OESO waarschuwt landen geen eenzijdige actie te ondernemen om de eigen valuta te steunen.

Hoewel de OESO het beleid van de Fed steunt, moedigt het andere landen aan om de steunprogramma's voor de economie op den duur af te bouwen. Daarmee zou in 2011 een begin moeten worden gemaakt. Bezuinigingen moeten echter worden afgestemd op verdere groei. ,,Bezuinigingen moeten de efficiëntie van groeiprogramma's stimuleren, met inbegrip van innovatie en onderwijs'', aldus de OESO. Ook moeten regeringen volgens de organisatie beleid maken dat gericht is op ,,structurele hervormingen''.

Terug naar boven