r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Obama spreekt zich uit voor Indiase zetel in Veiligheidsraad VN

maandag 8 november 2010, 15:58

NEW DELHI/NEW YORK (ANP) - President Obama van de VS heeft zich er maandag voor uitgesproken dat India op termijn een permanent lid wordt van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Met ruim 1,1 miljard inwoners telt India meer inwoners dan de Europese Unie, de VS en Rusland samen.

De samenstelling en omvang van de machtige, uit januari 1946 daterende raad staan al zeker vijf jaar ter discussie. De huidige raad telt sinds 1965 vijftien leden, waarvan er vijf een permanente zetel bezetten. De overige tien leden rouleren. De raad begon met elf leden, vijf permanente en zes niet permanente.

Landen werden permanent lid omdat ze werden beschouwd als de belangrijkste Geallieerden in de Tweede Wereldoorlog, in de strijd tegen vooral Duitsland en Japan. Die vijf zijn de VS, Groot-Brittannië, Rusland, China en Frankrijk. Veel grote mogendheden zoals Brazilië, Duitsland, India, Japan en Zuid-Afrika, maar ook de Arabische Liga, vragen zich geregeld hardop af waarom zij tegenwoordig niet ook continu in dit cruciale orgaan zitting hebben.

De permanente leden hebben vetorecht, waarmee ze alle besluiten van de raad kunnen blokkeren. Dat maakt een snelle hervorming van de raad onwaarschijnlijk. Bij belangrijke acties waar de raad toe wil besluiten, moeten negen van de vijftien stemmen voor zijn, inclusief alle vijf permanente leden. Een permanent lid kan zich wel van stemming onthouden, wanneer het niet voor is maar het besluit niet wil dwarsbomen.

De vertegenwoordigers van de niet-permanente landen worden door de Algemene Vergadering voor een zittingsperiode van twee jaar gekozen. Aan het begin van elk jaar maken vijf leden plaats voor vijf nieuwe niet-permanente leden. Er wordt bij de keuze van niet-permanente leden ernaar gestreefd dat de verscheidene delen van de wereld zo redelijk als maar mogelijk zijn vertegenwoordigd.

De raad is het machtigste orgaan van de VN en gaat over de internationale vrede en veiligheid. Hij kan sancties afkondigen en tot militaire acties overgaan. De raad heeft ook tribunalen in het leven geroepen, zoals het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag. Het belang van deze raad wordt geïllustreerd met het feit dat in het hoofdkwartier in New York de deelnemende landen dag en nacht moeten zijn vertegenwoordigd.

Terug naar boven