r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Rosenthal tegen three strikes out op internet

dinsdag 26 oktober 2010, 16:22
gewijzigd

DEN HAAG (ANP) - Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken voelt niets voor het Franse model op internet. Dat systeem houdt in dat een gebruiker na drie overtredingen van de regels, zonder tussenkomst van de rechter, van het internet wordt afgesloten. Nederland zal deze ,,three strikes out'' niet steunen.

De minister zei dat dinsdag tijdens zijn eerste overleg in de Tweede Kamer, dat ging over de komende EU-top in Brussel. Rosenthal laat een conferentie over internetvrijheid, vrijdag in Parijs, aan zich voorbijgaan omdat het karakter ervan is veranderd. De Franse president Nicolas Sarkozy is van plan op de conferentie zijn strenge internetregels te promoten.

De Nederlandse ambassadeur zal nu gaan en duidelijk maken dat Nederland daar niets voor voelt. Onder meer de organisatie Bits op Freedom, dat zich sterk maakt voor vrijheid en privacy op het internet, en ook D66 hadden erop aangedrongen dat Nederland afstand van de Fransen zou nemen.

Eerder dit jaar lanceerden Rosenthals voorganger Maxime Verhagen en zijn Franse ambtenoot Bernard Kouchner samen een inititatief om tot een gedragscode voor internetvrijheid te komen. Volgens D66 in de Tweede Kamer en het Europees Parlement wordt dit initiatief door Sarkozy misbruikt, omdat hij juist het tegenovergestelde erdoor probeert te drukken. Het Franse model is een van de strengste van Europa.

Volgens D66 zijn beperkingen op het internet niet goed voor de mensenrechten. Regimes zouden zo burgers die hen niet welgevallig zijn, in hun vrijheid van meningsuiting kunnen beperken en controleren. Als de EU strengere regels zou invoeren, kan de unie andere landen zoals Iran en China bovendien niet aanspreken op de beperkte internetvrijheid, aldus D66.

Overigens is er inmiddels een formele rol van de rechter in het Franse systeem ingebracht, maar volgens tegenstanders van de maatregel kunnen burgers tegen die snelle procedure vrijwel niets inbrengen. Anderen zeggen dat de gerechtelijke procedures wel waarborgen bieden.

Terug naar boven