r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Prominent VVD-lid De Vries naar D66

zondag 3 oktober 2010, 14:11

DEN HAAG (ANP) - Oud-VVD-staatssecretaris Gijs de Vries zegt per direct zijn lidmaatschap bij de VVD op. Hij kan zich niet vinden in de samenwerking die de liberalen willen aangaan met de PVV van Geert Wilders. De Vries stapt over naar D66.

Dat maakte De Vries zondag bekend. ,,De keuze van de VVD voor een kabinet dat rust op de PVV acht ik onverenigbaar met de uitgangspunten en idealen die ik twintig jaar lang in politieke functies namens de VVD heb uitgedragen'', zo stelde hij.

Volgens De Vries is het ,,in strijd met het landsbelang en principieel onjuist om een intern ondemocratische partij die discriminatie bepleit en xenofobie mobiliseert te belonen met politiek macht''. Hij acht een coalitie met de PVV ,,heilloos voor het land, en fundamenteel in strijd met de liberale beginselen''.

Begin september uitte De Vries al bezwaren tegen een samenwerking met de PVV via een ingezonden krantenartikel. Ook tijdens een partijbijeenkomst van de VVD in Gorinchem, op zaterdag, was hij een van de criticasters.

VVD-leider Mark Rutte ,,respecteert het besluit, maar betreurt de opzegging'', zo liet hij weten in een reactie. D66-voorzitter Ingrid van Engelshoven zei De Vries ,,van harte'' te verwelkomen.

De Vries was lid van het Europees Parlement en later voorzitter van de liberale fractie daar. Hij was ook twee keer lijsttrekker van de VVD bij de Europese Verkiezingen. De Vries was tevens staatssecretaris voor rampenbestrijding en Antilliaanse zaken in het tweede kabinet-Kok. Na de functie van EU-coördinator terrorismebestrijding te hebben bekleed, werd hij in 2008 lid van de Algemene Rekenkamer.

Op 20 september zegde oud-fractieleider en oud-minister Joris Voorhoeve al zijn lidmaatschap bij de VVD op wegens de aanstaande samenwerking met de PVV. VVD-fractieleider Mark Rutte noemde dat toen ,,jammer''.

Terug naar boven