r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Van de Camp steunt regeer- en gedoogakkoord

zaterdag 2 oktober 2010, 12:39

ARNHEM (ANP) - De leider van de CDA-delegatie in het Europees Parlement, Wim van de Camp, steunt het regeer- en gedoogakkoord, en is voor deelname van het CDA aan een minderheidskabinet met de PVV. Van de Camp zei dat zaterdag in de marge van het CDA-congres in Arnhem.

Kritiek heeft Van de Camp wel. Ambities van VVD-CDA om zeven Europese richtlijnen aan te passen baren hem grote zorgen. ,,Dat is 'a hell of a job', met 27 lidstaten.'' De akkoorden zijn ook in strijd met het Europese asielbeleid waarvoor nu oud-PvdA-staatssecretaris Nebahat Albayrak volgens Van de Camp belangrijke stappen heeft gezet. Vooral Nederland en Zweden hebben daar voordeel van, zegt hij.

Volgens Van de Camp is de burger in Nederland en in de rest van West-Europa op drift. De beste manier om dat te kanaliseren is een partij als de PVV te betrekken bij het kabinetsbeleid.

Over de toekomst van zijn eigen CDA maakt Van de Camp zich grote zorgen. Wat hem betreft gaat de commissie die onderzoek doet naar het historische verkiezingsverlies van het CDA, ook de periode van de kabinetsformatie onderzoeken.

Cynisch is hij over de oudere generatie prominenten die zich luidruchtig roerde de afgelopen tijd. ,,Van een oud-premier als Ruud Lubbers had ik verwacht dat hij zijn mond zou houden tot er een akkoord ligt.'' Van de Camp verwacht dat een enorme meerderheid van het congres zaterdag uiteindelijk de akkoorden en fractievoorzitter Maxime Verhagen zal steunen.

Terug naar boven