r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Kritiek Verhagen op toespraak Barroso

donderdag 9 september 2010, 19:05
Maxime Verhagen
Bron: Blog Krista van Velzen

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) heeft kritiek op de toespraak die voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie deze week heeft gehouden. Het was de eerste keer dat die een 'state of the union' hield over de EU.

Verhagen kon dat op zich wel waarderen, zei hij donderdag tijdens een EU-overleg in de Tweede Kamer, want het maakt in zijn ogen de Europese Unie en het Europees Parlement ,,wat politieker'' als de grote lijnen en prioriteiten van het beleid worden uitgezet.

De bewindsman was het er echter niet mee eens dat Barroso niets zei over de nulgroei van de begroting van de EU en ook niet over hervormingen die nodig zijn op het gebied van structuur en landbouw. De Tweede Kamer was overigens ook niet gecharmeerd van het initiatief en wilde weten hoe Verhagen ertegenaan keek.

Verder was Verhagen huiverig over de kritische opmerkingen van de EU-topman over het in diens ogen complexe stelsel van kortingen voor EU-landen. Nederland bedong enkele jaren geleden een korting van 1 miljard euro. De hele Tweede Kamer wil dat dit niet teruggedraaid wordt. Nederland is nog steeds verreweg een van de grootste nettobetalers van de EU.

Terug naar boven