r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Kredietwaardigheid

Kredietwaardigheid is de mate waarin een bank, persoon of staat financieel sterk genoeg is om een lening, hypotheek of levering van goederen op afbetaling te krijgen. Deze kredietwaardigheid wordt aangegeven met een score. Een te lage score kan ervoor zorgen dat het moeilijker wordt om te lenen omdat men dan een hogere rente moet betalen voor het aflossen van de schuld. Omgekeerd leidt een hoge score meestal tot een lagere rente, waardoor het goedkoper wordt om geld te lenen.

Deze scores voor bedrijven en staten worden toegekend door de zogeheten credit rating agencies. Enkele bekende credit rating agencies zijn Moody's, Standard and Poor's en Fitch Ratings.

De kredietwaardigheid van bedrijven en landen wordt uitgedrukt met behulp van letters en tekens. De gebruikte letters en tekens verschillen enigszins per credit rating agency. Het scoresysteem van Standard & Poor's loopt van AAA (het hoogst) tot D (het laagst). Landen en bedrijven met een score beneden BBB zijn gedegradeerd tot 'speculatief'; dit wordt ook wel de 'rommel'-status genoemd.

Terug naar boven