r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europarlement eist verbod op kloonvlees

woensdag 7 juli 2010, 12:30
gewijzigd

STRAATSBURG (ANP) - Vlees van gekloonde koeien, varkens en andere dieren moet in de hele EU worden verboden, zo wil het Europees Parlement. Het parlement nam daartoe woensdag voor de tweede keer een rapport aan van Europarlementslid Kartika Liotard van Verenigd Links.

Het parlement is zeer ontevreden dat de Europese Commissie nog steeds geen wetsvoorstel voor een verbod heeft ingediend, vier jaar na de eerste oproep hiertoe. Ook de gezamenlijke EU-landen houden een eventueel verbod op.

Liotard is tegen het klonen van dieren wegens dierenleed. Volgens haar blijkt uit onderzoek dat gekloonde dieren veelal gehandicapt zijn. ,,De dieren lijden meer pijn, de kans op verminking is groot en ruim de helft van de dieren sterft voortijdig door ziektes'', aldus Liotard. ,,De Europese Commissie mag de uitspraak van parlement en burgers niet langer negeren.''

Ze is ,,hartstikke tevreden'' dat het parlement haar ideeën over klonen heeft aangenomen met 588 tegen 60 stemmen. Het klonen van dieren voor vlees of melk is in Europa nog niet in zwang. Mogelijk komt er uit de Verenigde Staten wel sperma binnen van gekloonde dieren, vreest Liotard.

Het rapport van Liotard bepleit ook grote voorzichtigheid met voeding die is voorzien van nanotechnologie, een techniek voor microscopisch kleine stofjes. Bijvoorbeeld ketchup met een glijmiddel om ook de laatste klodder ketchup uit de fles te laten glijden. Liotard vindt nanovoeding pas toelaatbaar als absoluut zeker is dat de menselijke gezondheid geen risico loopt.

Liotard was tot voor kort lid van de SP. Ze is na ruzie met een fractiegenoot onafhankelijk lid van de overkoepelende fractie Verenigd Links. Ze kreeg onder meer steun van de PvdA. ,,Je wil onbekommerd op een veilig en ethisch stukje vlees kauwen. Gekloond vlees hoort dus niet op het bord thuis'', vindt ook Europarlementslid Judith Merkies (PvdA). ,,Het is nog maar de vraag of klonen in het belang is van het dierenwelzijn. Het kan bovendien leiden tot grotere vleesproductie en dat heeft weer nadelige gevolgen voor het klimaat''.

Dierenbeschermers reageren zeer verheugd op het standpunt van het parlement. ,,Klonen is inefficiënt en een verspilling van dierenlevens'', zei Sonja Van Tichelen van Eurogroup for Animals.

Terug naar boven