r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Verburg wil minder EU-regels voor landbouw

dinsdag 29 juni 2010, 19:03

LUXEMBURG (ANP) - Demissionair minister Gerda Verburg (Landbouw) wil dat de Europese Commissie veel meer werk maakt van het schrappen van regels voor de landbouwsector. Tijdens een EU-beraad in Luxemburg dinsdag legde ze daartoe, samen met een groot aantal andere landen, voorstellen op tafel.

De Europese Commissie heeft eerder beloofd de administratieve lasten in de EU met 25 procent te verminderen in 2012. Maar volgens Verburg is daar voorlopig nog weinig van te merken. ,,Commissie, ga aan de slag'', luidde haar oproep.

Volgens de bewindsvrouw zou het dagelijks bestuur van de EU de hele agrarische sector een groot plezier doen als ze flink snoeit in het aantal regels en voorschriften. ,,Boeren zijn geen boekhouders'', stelde ze.

Als voorbeeld noemde Verburg de controles op de bedrijfstoeslagen die landbouwers ontvangen. De regelgeving schiet daarbij het doel vaak helemaal voorbij, terwijl boeren soms flinke boetes moeten betalen als ze per ongeluk zondigen tegen de voorschriften.

De EU-landbouwministers willen elk halfjaar worden bijgepraat over hoe het gaat met de vermindering van de regeldruk vanuit Brussel.

Delen

Terug naar boven