r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Balkenende noemt referendum Europese grondwet als dieptepunt

woensdag 16 juni 2010, 22:28

MEISE (ANP) - Het verloren referendum over de Europese grondwet in 2005 was de grootste teleurstelling van de acht jaar meedraaien met zijn Europese collega's, vindt de nu demissionaire premier Jan Peter Balkenende. De CDA'er zei dat woensdagavond bij aankomst van vooroverleg voor zijn waarschijnlijk laatste EU-Top. In Meise bij Brussel ontmoette hij zijn christendemocratische collega's voorafgaand aan de EU-top donderdag.

Balkenende wijst erop dat het verloren referendum ertoe leidde dat uiteindelijk enkele Nederlandse wensen konden worden doorgevoerd in het uiteindelijke EU-verdrag. Zo zijn het Europese volkslied en de Europese vlag niet langer vermeld, op aandringen van Balkenende.

Een van zijn hoogtepunten was volgens hemzelf het miljard euro korting voor Nederland op de EU-meerjarenbegroting 2007-2013. Hij noemde daarnaast het Nederlandse EU-voorzitterschap in 2004 en de uitbreiding van de Europese Unie met tien nieuwe lidstaten in hetzelfde jaar. Een hoogtepunt is volgens de demissionair premier ook dat hij veel goede persoonlijke contacten mocht beleven op Europees vlak.

Andere regeringsleiders zeiden Balkenende te zullen missen. Op een vraag van de NOS zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel dat Balkenende veel heeft gedaan voor Europa. ,,Hij is een overtuigde Europeaan'', zei ze bij hetzelfde beraad. ,,Hij heeft veel gedaan voor de goede betrekkingen tussen Nederland en Duitsland. We waren het vaak eens.''

Balkenende is met zijn acht ambtsjaren de langstzittende premier van de Europese Unie, na de Luxemburgse minister-president Jean-Claude Juncker. De Luxemburger is recordhouder met vijftien jaar onafgebroken premierschap. Juncker zei het jammer te vinden dat Balkenende zal ontbreken bij het overleg. ,,We hadden vaak dezelfde opvatting''.

Juncker meent dat de Nederlanders zich hebben vergist door hem bij de verkiezingen zo af te straffen. ,,Hij was een goede minister-president en ja: hij zou ook een goede president van de Europese Unie zijn geweest.''

Terug naar boven