r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Theoloog Hartong voor PVV naar Europarlement

zaterdag 12 juni 2010, 11:12

SOMMELSDIJK (ANP) - Theoloog Lucas Hartong uit Sommelsdijk komt volgende week voor de PVV in het Europarlement. Hij volgt daar Louis Bontes op, die voor de partij in de Tweede Kamer is gekozen.

Hartong (44) is nu assistent van de PVV-fractie. Hij gaat zich straks als parlementslid bezighouden met Begroting, Milieu en Gezondheid. Ook wil hij Visserij op de voet volgen, zei hij zaterdag vanaf Vlaggetjesdag in Scheveningen. ,,Het verbaast me dat er nu geen enkele Nederlander in de parlementscommissie voor Visserij zit. Dat kan toch niet voor zo'n visserijland als Nederland'', zegt Hartong, die zichzelf omschrijft als pro-visserij.

Hartong wil er ook een stem zijn voor zijn kerkelijke aanhang. ,,De PVV heeft toch veel stemmen gekregen uit de biblebelt. Ik heb veel contacten in die wereld. Ik wil ook voor de kerkelijke kiezers een stem zijn in het Europarlement.''

De theoloog zou eigenlijk al eerder tot het parlement toetreden. De PVV heeft recht op een extra vijfde zetel, omdat het Europarlement het aantal leden verhoogt. De juridische procedure voor de uitbreiding is echter nog steeds niet afgerond. Die zetel is nu bestemd voor Auke Zijlstra uit Ridderkerk. Hij zal nu Hartong opvolgen als fractie-assistent.

Hartong was voorheen actief voor zijn eigen politieke partij Democratisch Platform Nederland, waarmee hij in 2002 in de gemeenteraad wilde komen. Eerder was hij bestuurslid van de LPF Zuid-Holland, maar stapte daar teleurgesteld op.

Door de Tweede-Kamerverkiezingen keert ook een oudgediende bij de VVD terug. Het is Jan Mulder (66) uit Diever. Mulder was al vijftien jaar lid, van 1994 tot 2009. Hij viel vorig jaar juni net buiten de boot bij de verkiezing.

De VVD-fractie heeft een plaats vrij door het vertrek van Europarlementslid Jeanine Hennis-Plasschaert naar de Tweede Kamer. Hennis-Plasschaert stond vierde op de kandidatenlijst. Mulder, van oudsher begrotings- en landbouwspecialist, neemt de plaats van Hennis in bij de parlementscommissies voor Verkeer en Burgerlijke Vrijheden.

Delen

Terug naar boven