r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Fractieleider CDA in EP wil dat Nederland coalitie krijgt met zeker 80 zetels

woensdag 2 juni 2010, 21:43

BRUSSEL (ANP) - Het CDA vindt dat een eventuele nieuwe coalitie minstens tachtig zetels moet tellen. ,,Je regeert niet met 76 zetels'', zei Wim van de Camp, leider van de CDA-fractie in het Europarlement en adviseur van het partijbestuur woensdagavond bij een verkiezingsdebat in Brussel.

Van de Camp doelde dat op een vierpartijencoalitie met VVD, D66 en GroenLinks. ,,Vier partijen is moeilijk, liever heb ik er drie of twee'', zei hij.

Volgens de nieuwste peiling zou zo'n coalitie 82 zetels halen, zes meer dan nodig voor een meerderheid. Dat GroenLinks en D66 recent eisen stelden, deert de CDA'er niet. ,,Mevrouw Halsema en mijnheer Pechtold willen zó graag regeren, die buigen wel.''

In navolging van partijgenoten eerder sloot het oud-Kamerlid Van de Camp de PVV uit. ,,Het CDA wil met hervormingsgezinde partijen samenwerken. De PVV hoort daar helaas niet bij. En het CDA wil geen vooringenomenheid over religie zoals bij de PVV''.

Van de Camp haalde ook uit naar de PvdA: ,,Ik denk dat we onze bekomst hebben gehad van regeren met de PvdA. Met die partij komen we niet vooruit in Den Haag''.

Terug naar boven