r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Meer geld voor medewerkers van Europarlementsleden

woensdag 19 mei 2010, 14:37

STRAATSBURG (ANP) - De Europarlementsleden hebben woensdag besloten hun budget voor assistenten te verhogen. Door een verhoging van 3000 euro per maand kunnen ze volgend jaar vier medewerkers aannemen in plaats van drie. Volgens het parlement zijn de extra medewerkers nodig, omdat het parlement door het nieuwe EU-verdrag meer macht heeft gekregen.

GroenLinks -Europarlementslid Judith Sargentini had vergeefs geprobeerd dit plan af te wijzen. ,,Het gaat om gigantisch veel geld. Volstrekt onnodig. En voor al die extra assistenten is weer een nieuw gebouw nodig van 80 á 100 miljoen euro'', zegt haar voorlichter. Sargentini kreeg bij een stemming echter onvoldoende medestanders.

De voorvrouw van GroenLinks kreeg bij een stemming echter steun van slechts 165 collega's, terwijl 476 zich tegen haar verzet keerden. Ze kreeg steun van alle aanwezige Nederlandse Europarlementsleden. Alleen Bas Belder (SGP), Sophie in 't Veld en Marietje Schaake (beiden D66) onthielden zich van stemming.

De maatregel voor 736 Europarlementsleden kost de EU ruim 26 miljoen euro per jaar extra aan salarissen. De parlementsleden krijgen nu ongeveer 17.000 euro per maand om hun medewerkers te betalen.

Hans van Baalen , delegatieleider VVD in het Europarlement , vindt de verhoging onbegrijpelijk en onverantwoord in een tijd van economische crisis. ,,Het omgekeerde zou moeten gebeuren, de broekriem moet worden aangehaald.'' Ook CDA-Europarlementariër Wim van de Camp stelt dat het nu niet past om het personeelsbestand uit te breiden.

Het CDA neemt het GroenLinks kwalijk dat die uiteindelijk wel voor de hele begroting van het Europarlement stemde, waarin de verhoging was opgenomen. ,,GroenLinks en VVD huilen krokodillentranen'', stelt het Tweede-Kamerlid Henk Jan Ormel. Vier van de vijf CDA-Europarlementsleden onthielden zich van stemming, evenals Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD). CDA'ster Ria Oomen stemde ook voor. De PVV en SGP stemden tegen de begroting.

Sargentini meldde daarop dat ze abusievelijk voor had gestemd. Ze gaat haar stem met terugwerkende kracht veranderen, wat in het Europarlement mogelijk is.

Vertegenwoordigers van de 27 EU-landen hebben in eerste instantie al goedkeuring verleend aan de verhoging.

Terug naar boven