r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

NANOTOPIA - Een nieuw technologisch paradijs?, Nijmegen

De Grote Markt in Nijmegen
datum 29 mei 2010 20:00 - 30 mei 2010
plaats Nijmegen
locatie LUX, zalen 6 + 7 Toon locatie
aanwezigen S.M.J.G. (Sharon) Gesthuizen, C. (Cees) Dekker, K. (Karin) Spaink e.a.
organisatie Vereniging Nederlandse Debatcentra

De eerste producten die gebruik maken van nanotechnologie hebben het daglicht al gezien. Sokken die niet stinken, hoe erg u ook zweet. Fruit dat niet meer rot door een dun laagje nanomateriaal. Treinen die graffitiproof zijn. Dat is slechts een kleine greep uit de vele mogelijkheden die de nanotech ons biedt.

Brengt nanotechnologie ons daarmee de mogelijkheid van een technologisch paradijs? Een nieuw Atlantis, zonder ziektes, honger of gebreken? Optimisten beweren van wel.

Nanotechnologie zou milieuschade kunnen herstellen, wereldhonger kunnen verhelpen en ziektes en nare virussen kunnen verdrijven. Het onderzoek naar het allerkleinste zou daarom van het grootste belang zijn en daarom zonder beperkingen moeten worden uitgevoerd.

Maar de ontwikkeling van nanotechnologie leidt ook tot het nodige wantrouwen. De Nederlandse overheid zou piepkleine nanochips in griepvaccins stoppen om haar burgers voor altijd in haar greep te hebben. Waar of niet waar? Tijdens de Researcher’s Night Nanotopia komt u alles te weten over kansen en bedreigingen van de nieuwste technologie.

In Nanotopia zoeken techneuten, topwetenschappers, trendcatchers, kunstenaars, politici, ondernemers en filosofen naar het antwoord op de vraag: waar voert deze nieuwe technologische golf ons heen? Avondvullend programma met onder anderen Cees Dekker (hoogleraar nanoscience), Karin Spaink (publiciste), Rinie van Est (trendcatcher), Dave Blank (hoogleraar anorganische materiaalkunde), Sharon Gesthuizen (Kamerlid SP), Germ Visser (DSM), Martijntje Smits (techniekfilosoof), Taconis Stolk (conceptualist), Sietske Sips (grafisch ontwerper), Koert van Mensvoort (kunstenaar), Merijn Bolink (kunstenaar), De Nanoshop, Arie Rip (hoogleraar filosofie van wetenschap en techniek) en Peter Luijten (hoogleraar functionele beeldvorming).

Laat u onderdompelen in gesprek, debat, lezing, interview, kunst, beeld en geluid over zowel de wetenschappelijke fascinatie voor het onderzoek aan het superkleine als de maatschappelijke aspecten van nanotechnologie.

Het volledige programma is te vinden op www.nanotopia.nl

 

Inhoud

1.

Documenten2.

Meer over...

Terug naar boven