r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Cohen wil scherper toezicht in eurozone

dinsdag 11 mei 2010, 20:50

BRUSSEL (ANP) - De EU-begrotingsregels moeten worden aangescherpt. Er moet eerder worden ingegrepen als lidstaten er de hand mee lichten of met statistische cijfers sjoemelen. Als sanctie moeten hun EU-subsidies tijdelijk bevroren kunnen worden. Ook dienen de EU-landen hun economische en financieel beleid meer op elkaar af te stemmen. PvdA-leider Job Cohen heeft dat dinsdag gezegd tijdens een bezoek aan Brussel.

Het voorbeeld van Griekenland laat volgens hem zien dat de financiële markten onvoldoende in staat zijn landen te disciplineren die er een potje van maken. ,,Daarom moeten we dus bereid zijn elkaar vroegtijdig bij de les te houden en ook maatregelen te treffen als landen niet doen wat is afgesproken'', aldus Cohen. De soevereiniteit die lidstaten daarmee inleveren, noemde hij ,,schijnsoevereiniteit''. Overigens wil de PvdA-leider niet dat EU-lidstaten hun zeggenschap over hun begroting volledig kwijtraken.

Volgens Cohen is het miljardenplan van EU en Internationaal Monetair Fonds om de euro te beschermen ,,een majeure stap'' en ,,van grote betekenis voor de Europese samenwerking''. Om een nieuwe crisis te voorkomen, zullen niet alleen Griekenland, maar ook Spanje en Portugal hun torenhoge begrotingstekorten fors moeten terugdringen, zei hij. Ook Nederland moet ,,met eerlijke en verstandige structurele hervormingen'' zijn tekort verminderen, al is de Nederlandse situatie niet vergelijkbaar met die van genoemde landen.

De PvdA-leider pleitte verder voor strengere regels op wereldschaal voor de financiële sector. ,,De overheid zal veel strakker moeten aangeven wat banken wel en niet mogen doen. Er moet een einde komen aan het roekeloze gedrag waarbij met honderden miljarden roulette wordt gespeeld.''

Cohen sprak tijdens zijn bezoek aan Brussel met voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie en de Nederlandse eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda). Ook had hij een onderhoud met Paul Nyrup Rasmussen, voorzitter van de Europese sociaaldemocraten, met de sociaaldemocratische fractie in het Europarlement en met voorzitter Caroline Gennez van de Vlaamse socialisten.

Het ging om ,,kennismakingsbezoeken'', aldus de PvdA-leider. Volgens hem wordt in Brussel veel waarde gehecht aan de opvattingen van Nederland, een van de EU-lidstaten van het eerste uur.

Delen

Terug naar boven