r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Bolkestein hekelt hofcultuur Europese Commissie

dinsdag 11 mei 2010, 14:38

DEN HAAG (ANP) - Voormalig eurocommissaris Frits Bolkestein heeft dinsdag kritiek geleverd op de 'hofcultuur' die er in zijn ogen heerste binnen de Europese Commissie. Tegenstanders van voorstellen uit de koker van toenmalig commissievoorzitter Romano Prodi hielden op het moment dat het erop aankwam hun mond. Daardoor kwam Bolkestein meer dan eens alleen te staan.

De VVD-prominent zei dat dinsdag bij de presentatie van een boek met portretten van de tien Nederlanders die eurocommissaris waren of een vergelijkbare functie bekleedden. Bolkestein had zich eraan geërgerd dat de commissie te slap was en de lijn van Prodi en de zijnen volgde in de jaren dat hij eurocommissaris was (1999-2004).

Als voorbeeld noemde Bolkestein het voorstel om met Turkije te gaan onderhandelen over EU-lidmaatschap. Verscheidene van zijn collega's waren daartegen, maar uiteindelijk kwam alleen Bolkestein daarvoor uit. Hij noemde dat ,,buitengewoon teleurstellend'' en ,,beschamend''. Ook in zijn verzet tegen het voorstel van Prodi de begroting fors op te schroeven kwam hij vrijwel alleen te staan.

Bolkestein pleitte nogmaals voor een kleinere Europese Commissie. De zes grootste landen zouden een commissaris kunnen leveren, de 21 andere landen zouden het gezamenlijk met nog eens zes kunnen doen. Maar de VVD'er zei er een hard hoofd in te hebben dat het daar ooit van zou komen.

U kunt het boek hier bestellen.

Terug naar boven