r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

De Jager: zwarte dag voor speculanten

maandag 10 mei 2010, 19:18

DEN HAAG (ANP) - Het herstel van de euro en de Europese beurzen maandag is een ,,zwarte dag'' voor diegenen die vorige week speculeerden op een instorting van Europees waardepapier. Dat stelde demissionair minister Jan Kees de Jager (Financiën) maandag in het Kamerdebat over het noodplan van 500 miljard euro van de Europese Unie.

Volgens De Jager was er eind vorige week een paniekreactie op de markt en dreigde het probleem van Griekenland ,,over te slaan naar de rest van Europa en zelfs naar de wereld''. Daarom waren de regeringsleiders tot in de nacht van vrijdag op zaterdag bijeen en was er in het weekeinde bijvoorbeeld contact tussen de Amerikaanse president Barack Obama en de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

,,Er was echt even een groot risico van dreigende overslag, van een uitslaande brand'', aldus De Jager nadat diverse Kamerleden opheldering hadden gevraagd. Onder meer Kees Vendrik van GroenLinks en zijn D66-collega Fatma Koser Kaya wezen erop dat de Kamer vrijdagmiddag nog met de minister over de hulp aan Griekenland heeft gesproken, die juist het overslaan van de problemen naar andere landen moest voorkomen.

Maar volgens De Jager is het vrijdag in de uren na het Kamerdebat over Griekenland onverwacht heel snel gegaan. ,,En u zou van uw stoel vallen als u hoorde welke landen plotseling niet meer kredietwaardig zouden zijn.''

Het ging volgens de minister om een ,,volstrekt onterechte'' beoordeling van in de kern gezonde landen. ,,Dan kun je wel zeggen die markt heeft ongelijk, maar je hebt er wel mee te maken'', zei De Jager. Vendrik pleitte er vervolgens voor de aanpak van ,,ontspoorde marktreacties'' mee te nemen in de parlementaire enquête, waarmee de Kamer het onderzoek door de commissie-De Wit naar de financiële crisis wil voortzetten.

Terug naar boven