r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

CDA en VVD steunen noodplan Europese Unie

maandag 10 mei 2010, 19:00
Blauw bord bij Nederlandse grens
Bron: © PDC

DEN HAAG (ANP) - Het CDA en de VVD steunen het noodplan van 550 miljard euro voor de stabiliteit in de eurozone, waar de 27 EU-landen het zondag over eens zijn geworden. Dat bleek in een debat in de Tweede Kamer met demissionair minister Jan Kees de Jager van Financiën.

Het CDA is blij met de overeenkomst en het 'vangnet' van in totaal van 750 miljard, inclusief een bijdrage van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). ,,Als er niets gedaan wordt, dan zal de rekening bij de belastingbetaler terechtkomen'', zei CDA-Kamerlid Frans de Nerée. Ook VVD-Kamerlid Frans Weekers sluit zich aan bij het noodplan. ,,Dit zijn hele bizarre tijden waarin kennelijk onorthodoxe oplossingen nodig zijn om erger te voorkomen.''

De PVV is tegen. ,,Laten we ons meeslepen in de financiële afgrond of snijden we op tijd de lijnen door?'' zei Kamerlid Tony van Dijck. De PVV was vorige week ook tegen hulp aan Griekenland.

PvdA, SP en GroenLinks toonden zich zeer kritisch. Zo vroeg Kees Vendrik van GroenLinks of Europa wat geleerd heeft van de kredietcrisis. Zijn PvdA-collega Paul Tang: ,,Opnieuw worden we gegijzeld door banken die niet mogen omvallen, worden we gegijzeld door een systeem dat niet mag falen en door speculanten.'' Tang eiste duidelijkheid over afspraken die aan de noodhulp worden gekoppeld, zodat eurolanden ook hun huishoudboekje op orde brengen.

SP'er Ewout Irrgang waarschuwde voor paniek en maakte een vergelijking met de situatie die een schreeuwende man tijdens dodenherdenking in Amsterdam veroorzaakte. ,,Mensen begonnen te rennen in paniek en daar komen ongelukken van.''

Terug naar boven