r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Vendrik: kans groot dat we geld terugkrijgen

zondag 2 mei 2010, 20:34

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks-Kamerlid Kees Vendrik schat de kans hoog in dat Nederlandse leningen aan Griekenland volledig worden terugbetaald. Volgens hem ,,leert de ervaring dat zulke leningen worden afgelost'', aldus de financieel expert van de GroenLinks-fractie.

Vendrik zei dat zondag in reactie op de aankondiging dat de gezamenlijke eurolanden en het IMF Griekenland in totaal 110 miljard euro lenen. Het bedrag wordt in een periode van drie jaar overgeboekt. Nederland neemt hiervan ongeveer 5 miljard euro voor zijn rekening.

Vendrik noemt het ,,terecht'' dat de Grieken worden geholpen. ,,Het is ook in ons belang dat er vertrouwen blijft in de euro, waarmee ons betalingsverkeer wordt gedaan.'' Als Griekenland failliet was gegaan waren volgens hem de ,,rapen gaar'' en zou er een ,,veenbrand'' hebben kunnen ontstaan, waarbij zelfs landen als Ierland en Groot-Brittannië in de gevarenzone waren gekomen.

Vendrik spreekt van ,,uitermate strenge eisen'' die het IMF aan Griekenland heeft opgelegd. ,,De kans is vrij groot dat er keurig terugbetaald gaat worden. Ik heb daar geen slecht gevoel over.''

Demissionair minister Jan Kees de Jager van Financiën bespreekt de Nederlandse bijdrage aan Griekenland komende vrijdag in het parlement. Dan moet blijken of de Tweede Kamer instemt met het pakket.

Terug naar boven