r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Halsema: EU moet verantwoordelijkheid nemen tegenover Griekenland

zondag 2 mei 2010, 13:27

AMSTERDAM (ANP) - GroenLinks-leider Femke Halsema vindt dat Nederland als lid van de eurozone zijn verantwoordelijkheid moet nemen om het geplaagde Griekenland te helpen. Verder merkt ze op dat Nederland zelf ook gebaat is bij een ,,stabiele muntunie''.

Halsema zei dat zondag in het televisieprogramma Buitenhof. Volgens Halsema is het goed dat de problemen van Griekenland deels door het IMF en deels door Europa worden opgelost. ,,Die constructie is terecht'', aldus de politica.

Later op zondag komen ministers van Financiën van de zestien landen met de euro bijeen in Brussel. Naar verwachting maken ze dan bekend bijna 135 miljard euro uit te gaan lenen aan Griekenland. Nederland draagt mogelijk voor 1,8 miljard euro bij aan leningen aan de Grieken.

Volgens Halsema denken veel mensen dat Nederland geld geeft aan Griekenland, terwijl het in feite een lening is waarover de Grieken rente moeten betalen. ,,Dat kan ook in het voordeel werken voor Nederland.'' Ze erkende wel dat uitlenen van geld niet zonder risico is.

Een idee van Duitsland om eurolanden die hun verplichtingen niet kunnen nakomen tijdelijk hun stemrecht te ontnemen, wees Halsema niet van de hand. Volgens haar is het van belang dat landen voortaan niet alleen op korte maar ook op de lange termijn hun overheidsfinanciën op orde moeten houden.

Econoom Arnold Heertje noemde het in Buitenhof ,,cruciaal'' dat er een oplossing is voor Griekenland. ,,Je moet er niet aan denken dat deze situatie nog een aantal weken had voortgeduurd, met onrust op de financiële markten en onzekerheden over een gezamenlijke aanpak. Ik denk dat dit een heel positief effect heeft.''

Terug naar boven