r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Vlaams Belang: België moet afzien van EU-voorzitterschap

vrijdag 23 april 2010, 18:04

BRUSSEL/NEW YORK (ANP/BELGA) - De extreem rechtse partij Vlaams Belang vindt dat België moet afzien van het tijdelijk voorzitterschap van de EU vanaf 1 juli. Hongarije zou het voorzitterschap kunnen overnemen. Dat heeft de partij vrijdag bekendgemaakt. Hongarije is volgens de officiële EU-agenda pas na België aan de beurt om voor zes maanden het voorzitterschap van de EU te bekleden.

,,Het vervroegen van het Hongaars EU-voorzitterschap met zes maanden zou voor dat land en voor de Europese Unie wellicht een aantal ongemakken veroorzaken, maar die ongemakken wegen niet op tegen de problemen die ontstaan indien België in de huidige omstandigheden het voorzitterschap van de EU zou waarnemen'', vindt Vlaams Belang.

De partij zegt verder dat een land dat zelf onbestuurbaar is ,,niet de pretentie kan en mag hebben het roterende voorzitterschap van de EU te bekleden''.

Het zou niet de eerste keer zijn dat een land wegens een binnenlands probleem wordt overgeslagen voor het roulerend voorzitterschap van een internationaal orgaan. In september 1994 mocht de voormalige Belgische kolonie Rwanda de VN-Veiligheidsraad niet voorzitten wegens de genocide in het Centraal-Afrikaanse republiekje.

Ondanks de politieke crisis gaat de voorbereiding van het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie gewoon door. Dat heeft staatssecretaris Olivier Chastel, belast met die voorbereiding, vrijdag gezegd aan het Belgische persbureau Belga. Hij beklemtoonde de 'continuïteit' van de werkzaamheden. ,,We kunnen het niet maken op 1 juli geen werkschema te hebben.''

Volgens de woordvoerster van Chastel gaat ook als de koning het ontslag van de regering aanvaardt - en de regering alleen lopende zaken afhandelt - het werk gewoon verder.

Terug naar boven