r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Buiten Europa kan op 9 juni in alle Nederlandse ambassades worden gestemd

maandag 19 april 2010, 14:35

In alle Nederlandse ambassades buiten Europa worden zogenaamde briefstembureaus ingericht. Dat betekent dat Nederlanders die in het buitenland wonen hun stem bij dat briefstembureau kunnen uitbrengen. Dat kan per post of door het stembiljet persoonlijk bij het briefstembureau af te geven.

De briefstembureaus sluiten op 9 juni om 15:00 uur lokale tijd. Ook de per post verstuurde stembiljetten moeten dan door het briefstembureau zijn ontvangen. De briefstembureaus tellen de stemmen na sluiting van het bureau en geven de uitslag dan door aan Den Haag.

Er zijn ook briefstembureaus bij de Nederlandse vertegenwoordigingen op de Nederlandse Antillen en Aruba. Maar wie binnen Europa woont moet zijn stembiljet naar Den Haag sturen. Door de relatief korte afstand binnen Europa kunnen die stembiljetten wel op tijd binnen zijn.

Voorwaarde voor het in buitenland stemmen is wel dat een stemgerechtigde zich voor 27 april heeft laten registreren bij de gemeente Den Haag. De stembescheiden, waaronder het stembiljet, worden dan naar de stemgerechtigde gestuurd. Een tweede voorwaarde voor het juist stemmen is het gebruik van een rood potlood. Niet met het rode potlood uitgebrachte stemmen, ook in  het buitenland, zijn ongeldig.

bron: ministerie van Buitenlandse Zaken, ANP

Terug naar boven