r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Lubbers: meer vergeten vluchtelingen opvangen

woensdag 31 maart 2010, 18:00

DEN HAAG (ANP) - Nederland moet meer vergeten vluchtelingen opvangen. Nu kunnen er jaarlijks vijfhonderd vluchtelingen naar ons land komen die na een vlucht in de eigen regio zijn opgevangen, maar daar niet veilig zijn of al jaren in een opvangkamp zitten. Oud-premier Ruud Lubbers vindt dat Nederland jaarlijks 2500 van deze mensen moet opvangen.

Lubbers zei dat woensdag in zijn functie van voorzitter van de stichting voor vluchteling-studenten UAF op de laatste dag van het filmfestival Movies that Matter in Den Haag. Hij noemde de Nederlandse inzet voor vergeten vluchtelingen betrekkelijk laag. De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR riep de westerse landen een jaar geleden nog op elk jaar onderdak te bieden aan ruim 120.000 vluchtelingen voor wie opvang in de eigen regio uitzichtloos is.

Ook Europa kan veel meer voor deze groep gaan doen, stelde Lubbers. In 2008 vingen de EU-landen vijfduizend vergeten vluchtelingen op, terwijl de Verenigde Staten, Australië en Canada samen bijna 70.000 vluchtelingen een nieuwe woonplaats boden.

Delen

Terug naar boven