r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Artikel 1-lezing 2010: Gelijk zijn of gelijk worden., Utrecht

Utrecht Centraal
© Kevin Bergenhenegouwen / PDC
datum 12 maart 2010 15:15 - 17:00
plaats Utrecht
locatie Sweelinckzaal, Drift 21 Toon locatie
aanwezigen P.R. (Peter) Rodrigues e.a.
organisatie Amnesty International Nederland

Inhoud

1.

Artikel 1-lezing 2010: Gelijk zijn of gelijk worden. De betekenis van artikel 1 Grondwet voor migranten 

Op vrijdag 12 maart 2010 spreekt prof. Ashley Terlouw (Radboud Universiteit Nijmegen) de Artikel 1-lezing 2010 uit, getiteld Gelijk zijn of gelijk worden, De betekenis van artikel 1 Grondwet voor migranten. Peter Rodrigues (Universiteit Leiden / Anne Frank Stichting) treedt op als referent. De lezing wordt georganiseerd de afdeling Rechtstheorie, Departement rechtsgeleerdheid van de Universiteit Utrecht en vindt plaats van 15.15 tot 17.00 uur in de Sweelinckzaal, Drift 21 te Utrecht.

In de Artikel 1-Lezing van 2010 bespreekt prof. Ashley Terlouw de vraag wat de betekenis van het gelijkheidsbeginsel is voor migranten. Migranten die zich in Nederland bevinden worden ondanks artikel 1 Grondwet vaak niet gelijk behandeld. Artikel 1 geldt niet voor vragen omtrent toelating en uitzetting. Maar ook als migranten zich eenmaal in Nederland bevinden, is gelijke behandeling vaak illusoir. De overheid maakt op allerlei manieren verschil tussen mensen met en zonder migratie achtergrond. Al te gemakkelijk wordt aangenomen dat migranten geen gelijke gevallen zijn of dat er een rechtvaardiging voor een verschillende behandeling bestaat. Is het de bedoeling dat migranten eerst de dominante cultuur overnemen? Moeten ze eerst gelijk worden, voordat zij recht hebben op gelijke behandeling?

De lezing van Ashley Terlouw zal van commentaar worden voorzien door Peter Rodrigues, Hoogleraar immigratierecht aan de Universiteit Leiden en Hoofd Afdeling Onderzoek & Documentatie van de Anne Frank Stichting. Daarna is er ruim tijd voor discussie.

De toegang is vrij. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar M.vanBon@uu.nl. U krijgt dan te zijner tijd het definitieve programma.

Ga voor aanvullende informatie naar website.

Startdatum en tijd:

12-3-2010 15:15 

Einddatum en tijd:

12-3-2010 17:00 

Locatie:

Sweelinckzaal, Drift 21, Utrecht


2.

Meer over...

Terug naar boven