r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Jim Janssen van Raaij overleden

vrijdag 12 februari 2010, 18:13

DEN HAAG (ANP) - In een ziekenhuis in Den Haag is donderdag oud-politicus Jim Janssen van Raaij overleden. Hij was 77 jaar oud. Dat heeft zijn secretaresse vrijdag bevestigd. Van Raaij kampte al langer met gezondheidsproblemen en woonde de laatste tijd in een verzorgingstehuis.

Janssen van Raaij was lid van het Europees Parlement voor het CDA en lid van de Tweede Kamer voor de Lijst Pim Fortuyn. In het Europees Parlement hield hij zich vooral met juridische zaken bezig, in de Kamer ook met financiële. Hij stemde in 1998, als europarlementariër, tegen de komst van de euro.

Als lid van de Christelijk Historische Unie (CHU) was hij nauw betrokken bij de totstandkoming van het CDA, waarin deze partij opging met de Katholieke Volkspartij (KVP) en de Anti-revolutionaire Partij (ARP).

De markante Van Raaij werd geboren in Muntok in Nederlands-Indië en bracht een deel van de Japanse bezetting van de kolonie door in een jappenkamp. Hij werd later advocaat in Rotterdam, waar hij zijn politieke loopbaan begon als lid van de gemeenteraad.

Behalve als advocaat en politicus was hij actief in tal van andere functies. Zo was hij voorzitter van het Interkerkelijk Comite Tweezijdige Ontwapening (ICTO), lid van de feratieraad FNV en juridisch adviseur van de Vereniging van Contractspelers en de Vereniging van Voetbaloefenmeesters.

Terug naar boven