r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Jeleva legt ook haar ministerspost in Bulgarije neer

woensdag 20 januari 2010, 13:38

SOFIA (ANP/DPA/RTR) - Nikolai Mladenov volgt in Bulgarije Rumiana Jeleva op als minister van Buitenlandse Zaken. De Bulgaarse premier Boiko Borisov maakte de benoeming woensdag bekend tijdens een persconferentie in Sofia. Mladenov (37) was minister van Defensie en werkte tussen 2007 en 2009 als lid van het Europees Parlement.

Jeleva trok zich dinsdag terug als kandidaat voor de nieuwe Europese Commissie. Zij diende toen ook haar ontslag in als minister, maar premier Boiko Borisov aanvaardde dat toen niet. Later ging hij alsnog akkoord met het besluit van Jeleva.

In het Europarlement lag de christendemocrate zwaar onder vuur van de socialisten, liberalen en groenen, die haar ongeschikt achtten. Jeleva (40) had in de nieuwe Europese Commissie de post Humanitaire Hulp moeten krijgen. Tijdens haar hoorzitting maakte ze echter een zwakke indruk. Ook waren er berichten dat zij zakelijke belangen zou hebben verzwegen. Bulgarije schoof vervolgens Kristalina Georgieva, nu nog vicevoorzitter van de Wereldbank, naar voren als haar vervangster.

Terug naar boven