r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Bulgaarse kandidaat-eurocommissaris weg, nieuwe kandidaat gepresenteerd

dinsdag 19 januari 2010, 12:08

Gewijzigd: 14:06

STRAATSBURG - De Bulgaarse kandidaat voor de post van eurocommissaris, Rumiana Jeleva, heeft zich teruggetrokken. Ze heeft de Bulgaarse premier daarover een brief gestuurd, meldde voorzitter Joseph Daul van de christendemocratische fractie in het Europarlement dinsdag.

De Bulgaarse premier Boiko Borisov zei dinsdag in Sofia dat hij de terugtrekking van Jeleva accepteert. ,,Ik accepteer niet het door haar ingediende ontslag als minister van Buitenlandse Zaken, omdat ik geen reden heb dat te doen'', voegde hij eraan toe.

De christendemocrate Jeleva kwam bij haar hoorzitting in het Europees Parlement in de problemen, doordat zij aandelen in een consultantsfirma niet zou hebben gemeld. GroenLinks-Europarlementslid Judith Sargentini had haar daarover ondervraagd. Ook twijfelden Europarlementsleden aan haar capaciteiten.

Ze had al een van de kleinste posten in de nieuwe Europese Commissie gekregen, namelijk die van Humanitaire Hulp. De Bulgaarse (40) is minister van Buitenlandse Zaken. Voorheen was ze enige tijd lid van het Europees Parlement.

Bulgaarse premier Boiko Borisov heeft inmiddels een nieuwe kandidate gepresenteerd. Het is Kristalina Georgieva, sinds maart 2008 vicevoorzitter van de Wereldbank. Ze heeft functies bij de Wereldbank sinds 1993, onder meer als milieu-econome. Voorheen gaf ze les aan vele universiteiten, waaronder Harvard in de Verenigde Staten en Londen.

Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie, die Georgieva zo spoedig mogelijk hoopt te ontmoeten, verwelkomt de snelle reactie van de Bulgaarse regering. ,,Het proces van de benoeming van de nieuwe Europese Commissie zou nu moeten doorgaan en zo snel mogelijk moeten worden afgerond'' zei Barroso.

Georgieva moet, net als de andere kandidaten, een hoorzitting ondergaan in het Europarlement, om haar geschiktheid te testen. Mogelijk treedt de nieuwe Europese Commissie daardoor later aan dan de geplande datum van 1 februari.

Vijf jaar geleden trok de Italiaanse kandidaat-commissaris Rocco Buttiglione zich terug onder zware druk van het Europarlement. Dat dreigde toen de hele Europese Commissie niet te benoemen, als Buttiglione daar nog deel van uitmaakte. De Italiaan was volgens het Europarlement niet geschikt om homodiscriminatie te bestrijden, aangezien hij homoseksualiteit als een zonde beschouwt. Buttiglione had dat geantwooord op een vraag van Kathalijne Buitenweg (GroenLinks).

Terug naar boven