r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Christendemocraten willen excuses aan Jeleva

zaterdag 16 januari 2010, 12:47

BRUSSEL (ANP) - Fractieleider Joseph Daul van de christendemocratische EVP in het Europees Parlement eist excuses van de andere partijen aan de Bulgaarse kandidaat-eurocommissaris Rumiana Jeleva. Deze partijgenote van Daul kwam tijdens een hoorzitting van het Europarlement in opspraak door beschuldigingen dat ze aandelen in een consultantsbedrijf niet zou hebben aangemeld.

Jeleva ontkent dat ze de aandelen nog heeft en krijgt daarbij steun van voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie. Volgens Barroso tonen documenten aan dat Jeleva de waarheid spreekt.

Nu Barroso zich achter Jeleva heeft opgesteld, is het volgens Daul ,,tijd voor onmiddellijke en openbare excuses'' van haar critici. Volgens Daul doet de EVP ,,in tegenstelling tot andere politieke families'' niet mee aan het ongefundeerd verdacht maken van kandidaat-eurocommissarissen.

Bij de liberalen wordt daar anders over gedacht. Europarlementariër Hans van Baalen (VVD) beschuldigde afgelopen week de christendemocraten en socialisten ervan dat ze zijn partijgenote Neelie Kroes uit politieke overwegingen het leven zuur maken. Kroes, kandidaat voor de post Digitale Agenda, kreeg donderdag na haar hoorzitting in het Europarlement onverwacht geen groen licht en moet dinsdag in een besloten vergadering nadere tekst en uitleg komen geven.

Het Europarlement stemt op 26 januari over de nieuwe Europese Commissie.

Delen

Terug naar boven