r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europarlementariër CDA start burgerinitiatief tegen coffeeshops in Haagse woonwijken

donderdag 14 januari 2010, 19:41

DEN HAAG (ANP) - Wim van de Camp, fractieleider van het CDA in het Europees Parlement, gaat een burgerinitiatief indienen om coffeeshops uit Haagse woonwijken te weren. Dat heeft hij donderdag gemeld.

De Europarlementariër wil als inwoner van Den Haag stelling nemen tegen het initiatief van onder meer D66, PvdA en GroenLinks in de gemeenteraad om coffeeshops naar woonwijken te verplaatsen. Het CDA vindt dit geen goed idee. ,,Ik ben er van overtuigd dat ook de Hagenaars coffeeshops willen weren uit woonwijken’’, meent Van de Camp.

De Europese fractieleider en lokale CDA-lijsttrekker Karsten Klein gaan de komende week met vrijwilligers langs de deuren om de 2500 handtekeningen in te zamelen die nodig zijn om het onderwerp op de lokale politieke agenda te plaatsen. Zij beginnen in de wijk Ypenburg, waar andere partijen volgens het CDA coffeeshops willen toestaan.

Van de Camp en Klein hopen het onderwerp vòòr de gemeenteraadsverkiezingen op 3 maart op de Haagse politieke agenda te krijgen. Wat hen betreft, geldt het burgerinitiatief in Den Haag als een proef voor de rest van Nederland, zo stelt hun woordvoerster. ,,Als dit goed gaat, kunnen meer steden op die manier de komst van coffeeshops proberen tegen te houden.''

Volgens de zegsvrouw is het de eerste keer dat in Nederland middels een burgerinitiatief wordt geprobeerd het toestaan van coffeeshops in woonwijken te voorkomen. Wat het CDA betreft, worden de coffeeshops ook een discussieonderwerp in de debatten voor de lokale verkiezingen.

De gemeenteraadsfractie van de VVD laat donderdag weten het initiatief van de CDA-fractie te steunen. ,,Onze fractie heeft dit onderwerp al meerdere malen aangesneden in de Haagse gemeenteraad’’, stelt een zegsman. De liberalen voeren het komend weekend ook campagne in de Zeeheldenbuurt, een woonwijk die ook veel overlast kent door coffeeshops.

Terug naar boven