r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Laatste nieuws: 

PVV-Europarlementariër: 'Nederlanders grootste nettobetalers aan EU'

donderdag 14 januari 2010, 7:00

Gewijzigd 13:00

BRUSSEL (ANP) - Nederlanders zijn opnieuw de grootste nettobetalers aan de Europese Unie, zo heeft PVV-Europarlementslid Daniël van der Stoep uitgerekend.

Netto heeft elke Nederlander in 2008 266,70 euro betaald aan de Europese Unie. Hij baseert dat op het laatst bekende EU-jaarverslag, dat eind vorig jaar verscheen.

Na aftrek van de ontvangen subsidies heeft Nederland totaal netto 4,4 miljard euro bijgedragen aan de EU. Dat is het verschil tussen de afdrachten aan de EU en de ontvangen subsidies. ,,Ik vind het onbegrijpelijk veel geld. En dat bedrag komt zelfs nog na de 1 miljard euro korting die we sinds 2007 per jaar krijgen'', aldus Van der Stoep.

De woordvoerder van staatssecretaris Frans Timmermans (Europese Zaken) stelt in een reactie dat in deze berekening nog de miljard euro korting moet worden verrekend, die Nederland eerder uitonderhandelde. Die korting is in 2007 en 2008 niet doorgevoerd, maar is in 2009 met terugwerkende kracht ingevoerd, aldus de woordvoerder.

Ook dan blijken Nederlanders met 206 euro per persoon de grootste betalers. ,,We behoren inderdaad bij de grootste betalers in Europa, maar Nederland profiteert ook veel meer dan andere landen van de Europese interne markt door de grote handelsvolumes en directe investeringen'', aldus de woordvoerder. ,,Het gaat erom dat we na onze korting in lijn zitten met landen met dezelfde welvaart.''

De Nederlandse regering kreeg die korting in 2005, na harde onderhandelingen door toenmalig minister Gerrit Zalm (Financiën) en premier Jan Peter Balkenende. De vermindering moest een einde maken aan de Nederlandse positie van grootste nettobetaler per persoon.

PVV'er Van der Stoep vindt het ,,een beetje raar dat de overheid nooit heeft gemeld dat de EU-korting is vertraagd. Het blijft een schande dat we dan nog de grootste betaler zijn. En ook zonder de EU zouden we voordeel hebben van een interne markt.''

,,Het allerbelangrijkste is dat volgend jaar de onderhandelingen beginnen voor de begrotingsperiode 2014-2019. Ik heb er een hard hoofd in dat we dan nog steeds die korting houden. De Nederlandse regering moet zich daar vol voor inzetten en begrip kweken bij andere landen'', aldus de PVV'er, die hoopt dat andere partijen zijn zorgen delen.

Na de Nederlanders betaalden de Zweden de hoogste contributie per persoon (194 euro), gevolgd door de Denen (135 euro) en Duitsers (133 euro). Daarna komen de inwoners van nog vijf landen. Negentien van de 27 EU-landen waren in 2008 netto-ontvangers.

De Europese Commissie publiceert zelf geen eigen berekeningen van de nettobijdrage van landen per hoofd van de bevolking meer.

meewerken aan deze site

Ook redacteur worden van deze site?

Bekijk onze stagevacature

Terug naar boven