r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europarlement grilt kandidaat-eurocommissarissen

zondag 10 januari 2010, 14:30

BRUSSEL (ANP) - Het Europees Parlement begint maandagmiddag aan een reeks hoorzittingen om te zien of de kandidaat-Eurocommissarissen geschikt zijn voor hun nieuwe baan. Iedere kandidaat, onder wie Neelie Kroes, moet drie uur lang scherpe vragen beantwoorden over diens vakgebied.

Als het Europarlement oordeelt dat iemand ongeschikt is, kan dat ertoe leiden dat de benoeming niet doorgaat. Vijf jaar geleden gebeurde dat met de Italiaan Rocco Buttiglione. Die had het parlement woedend gemaakt nadat hij Europarlementslid Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) had geantwoord dat homoseksualiteit een zonde was. Daarmee leek hij niet de juiste man om als EU-commissaris de rechten van homo's te beschermen.

Neelie Kroes kreeg het bij haar aantreden in 2004 ook zwaar te verduren. Ze moest zich fors verdedigen tegen kritische vragen over haar verleden als zakenvrouw en verdachtmakingen door Europarlementslid Paul van Buitenen (Europa Transparant). Ze wist uiteindelijk alle kritiek te weerleggen.

Kroes is donderdagmiddag om half vijf aan de beurt. Naar verwachting doorstaat de ervaren VVD'ster (68) de hoorzitting dit keer met groot gemak. Ze oogstte al veel lof voor haar optreden als EU-commissaris voor Concurrentie in de afgelopen vijf jaar. Als EU-commissaris voor Digitale Agenda wordt ze belast met alles wat met internet te maken heeft.

Europarlementsleden kijken dit keer met argusogen naar de kandidaten uit onder meer Bulgarije, Hongarije en Tsjechië. De Bulgaarse kandidaat Rumiana Jeleva (40) is de jongste kandidate. Ze heeft korte ervaring als Europarlementslid en minister van Buitenlandse Zaken. Kenners noemen haar ,,geen groot licht'', terwijl geruchten de ronde doen dat haar man banden had met de maffia. Ze zou in de nieuwe Europese Commissie belast worden met Humanitaire Hulp, bij rampen zoals overstromingen.

De kandidaten uit Hongarije (Laszlo Andor) en Tsjechië (Stefan Füle) hebben een verleden bij de communistische partijen in hun land. Vooral de christendemocraten in het Europarlement willen weten of de twee zich toen correct gedroegen.

,,De hoorzittingen zullen hard, grondig, maar eerlijk zijn. Niemand krijgt vrije doorgang'', stelde parlementsvoorzitter Jerzy Buzek. Het parlement begint maandagmiddag met de Britse commissaris barones Catherine Ashton (Buitenlandse Zaken) en de Poolse kandidaat Janusz Lewandowksi (Begroting). Volgende week dinsdagochtend zijn de 26 hoorzittingen afgerond.

Na opmerkingen van het parlement kan voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie de kandidaten eventueel een ander vakgebied toewijzen.

Het parlement stemt 26 januari of het de nieuwe ploeg EU-commissarissen goed- of afkeurt. De nieuwe Europese Commissie treedt dan 1 februari aan.

Delen

Terug naar boven