r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europarlement voelt EU-commissie 11-19 januari aan de tand

zaterdag 19 december 2009, 14:34

BRUSSEL (ANP) - Het Europees Parlement houdt van 11 tot 19 januari hoorzittingen met de nieuwe leden van de Europese Commissie. Het zal ze vooral ondervragen over hun dossierkennis en hun politieke opvattingen. De stemming in het Europarlement wordt verwacht op 26 januari. De nieuwe commissie kan pas aan de slag als ze goedkeuring van het parlement heeft.

De eerste hoorzittingen vinden plaats met de Pool Janusz Lewandowski (Begroting) en de Britse Catherine Ashton, die als EU-buitenlandchef tevens eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie wordt. De Nederlandse Neelie Kroes komt op 14 januari aan de beurt. Op 19 januari wordt de Griekse Maria Damanaki, die Visserij krijgt, als laatste aan de tand gevoeld.

De hoorzittingen zijn zeker geen formaliteit. Vijf jaar geleden kwam de Italiaan Rocco Buttiglione, die de post Justitie had moeten vervullen, zo onder vuur te liggen dat hij zich terugtrok. Dat gebeurde nadat hij gezegd had dat hij homoseksualiteit als een zonde beschouwde.

Ook Kroes had het vijf jaar terug niet makkelijk. Ze kreeg scherpe vragen te beantwoorden over haar banden met de van criminele activiteiten verdachte vastgoedmagnaat Jan-Dirk Paarlberg. In januari hoeft Kroes, die de afgelopen ambtstermijn een goede reputatie opbouwde als eurocommissaris voor Concurrentie, zich waarschijnlijk niet veel zorgen te maken. De VVD-politica wordt de komende termijn verantwoordelijk voor onderwerpen als internet en telecommunicatie. Haar nieuwe post Digitale Agenda wordt algemeen als lichter gezien dan haar vorige.

Fransman Michel Barnier moet zich waarschijnlijk wel voorbereiden op een lastige hoorzitting. Barnier roept als nieuwe eurocommissaris voor Interne Markt vooral bij de Britten veel weerstand op. Zij vrezen dat Barnier te veel aan de leiband van Parijs zal lopen.

Delen

Terug naar boven