r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Spanje wil bescheiden EU-voorzitter zijn

vrijdag 18 december 2009, 12:59
vlag Spanje wapperend

Gewijzigd 13:41 uur

BRUSSEL (ANP) - Spanje neemt per 1 januari het halfjaarlijks wisselende EU-voorzitterschap over van Zweden. Het wordt het eerste land dat die rol vervult onder het nieuwe Verdrag van Lissabon.

Spanje zal zich ,,bescheiden en discreet'' opstellen, zei minister van Buitenlandse Zaken Miguel Moratinos vrijdag bij de presentatie van de Spaanse plannen voor de komende zes maanden.

De bewindsman wees erop dat de bestuursstructuur van de EU door 'Lissabon' ingrijpend is veranderd. De unie kent vanaf 1 januari een permanente voorzitter, ook wel EU-president genoemd, de Belg Herman Van Rompuy. Hij zal voortaan de toppen van regeringsleiders voorzitten en samen met de nieuwe EU-buitenlandchef, de Britse Catherine Ashton, de EU elders in de wereld vertegenwoordigen.

Moratinos verwacht dat de EU door de nieuwe opzet beter in staat is een leidende rol te spelen op het wereldtoneel. Het vergroten van de internationale invloed van de EU is een van de prioriteiten van het Spaanse voorzitterschap.

Ook op het verbeteren van de Europese economie en het bestrijden van de werkloosheid blijft het komende half jaar veel nadruk liggen, zei Moratinos. Daarnaast wil Spanje zich inzetten om de kloof tussen de Europese burgers en de EU te verminderen.

Spanje wil ook veel werk maken van het verbeteren van de positie van de vrouw. Moratinos kondigde voorstellen aan om geweld tegen vrouwen beter te kunnen bestrijden. Ook zal de EU-voorzitter zich inzetten om discriminatie van vrouwen op de werkvloer aan te pakken.

Moratinos heeft goede hoop dat Kroatië het komende half jaar kan toetreden tot de EU. Ook in de gesprekken met kandidaatlidstaten IJsland en Turkije verwacht hij voortgang te kunnen boeken.

Spanje zal als EU-voorzitter nauw samenwerken met zijn twee opvolgers: België, dat in de tweede helft van 2010 het stokje overneemt, en Hongarije, dat de eerste zes maanden van 2011 aan de beurt is. Ook dit is een uitvloeisel van het Verdrag van Lissabon.

Terug naar boven