r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europarlementsleden oneens over kantoorgeld

woensdag 16 december 2009, 17:17

STRAATSBURG (ANP) - De fractieleiders van de Nederlandse Europarlementsleden hebben woensdag geen gedragscode afgesproken over ongebruikte kantoorvergoedingen. De parlementsleden kunnen ruim 4200 euro per maand krijgen om een kantoor in Nederland aan te houden. Daarover hoeven ze geen bonnetjes te tonen.

Peter van Dalen (ChristenUnie) en Barry Madlener (PVV) hadden bezwaar tegen de regeling, die in hun ogen belachelijk gul is. Bij beraad van de Nederlandse Europarlementsleden is besproken of het mogelijk was samen actie te ondernemen. Dat lukte niet.

,,Ieder zal zijn uitgaven zelf verantwoorden'', zegt Wim van de Camp (CDA), die woensdag het zogeheten Oranjeberaad voorzat. ,,De verschillende fracties hebben te verschillende methodes om een nieuwe gedragscode af te spreken.''

Peter van Dalen vindt het jammer dat er geen gezamenlijke actie mogelijk bleek. ,,Maar ik proefde wel steun voor het idee om volgend jaar een amendement in te dienen dat parlementsleden de uitgaven met bonnetjes moeten verantwoorden. Dat bleek het maximaal haalbare vandaag.''

Onder meer CDA en GroenLinks zeggen hun uitgaven te verantwoorden bij een externe accountant. ,,Het beeld van PVV en ChristenUnie dat er dik geld overblijft, klopt overigens niet: ik heb echt iemand voor me werken in Nederland'', verdedigt Judith Sargentini (GroenLinks).

Het Oranjeberaad was een idee uit de verkiezingscampagne dit voorjaar. De fractieleiders hebben besloten om voortaan eenmaal per kwartaal informeel bijeen te komen. Ze hebben woensdag de oudste fractieleider, SGP'er Bas Belder, gekozen als toekomstig voorzitter.

Terug naar boven