r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Klimaattop: Cramer gaat achter de schermen aan de slag

woensdag 16 december 2009, 15:19

KOPENHAGEN (ANP) - Minister Jacqueline Cramer van Milieu zal woensdag op de VN-klimaattop in de Deense hoofdstad achter de schermen praten met ministers uit ontwikkelingslanden in de hoop vertrouwen te kweken. De echte onderhandelingen gaan ook verder, maar daar is zij vooralsnog niet bij nodig. Van de Europese Unie gaan de ministers van Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Polen en Spanje om de tafel zitten.

De onderhandelingen zitten volledig vast. In de ochtend werd besloten om in een kleinere groep verder te praten. Van elk politiek blok dat in Kopenhagen meepraat, zoals de EU en de G77 met China, schuiven vijf vertegenwoordigers aan. ,,Ik heb van de voorzitter van de EU een vol mandaat gehad om te gaan overleggen met ministers van ontwikkelingslanden. Dus ik kan aan de slag'', aldus Cramer.

De rijke en de arme landen staan lijnrecht tegenover elkaar. De G77 en China willen dat het Kyoto-protocol verlengd wordt. Maar de VS en Canada willen een compleet nieuw verdrag. De EU staat er een beetje tussenin: de 27 lidstaten willen een nieuw akkoord, maar pas als dat beter is dan het Kyoto-protocol. Dat protocol is een bindende overeenkomst en bevat afspraken over vermindering van de uitstoot van broeikasgassen die verantwoordelijk zijn voor de opwarming van de aarde.

Delen

Terug naar boven