r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Voorzitters Europese christendemocraten en sociaaldemocraten langer in functie

maandag 7 december 2009, 13:29

gewijzigd 13:42

BRUSSEL (ANP) - De Belgische oud-premier Wilfried Martens (73) zal nog een nieuwe termijn van drie jaar voorzitter zijn van de Europese christendemocratische partij EVP, waartoe ook het CDA behoort.

Martens wordt woensdag zoals het er nu naar uitziet herverkozen bij een groot partijcongres, waar ook premier Jan Peter Balkenende aanwezig is. Martens is daar de enige kandidaat. Hij is al sinds de oprichting negentien jaar geleden voorzitter van de partij, momenteel de grootste in Europa. Martens zei maandag dat hij wel verwacht over drie jaar te stoppen als voorzitter.

Naast Martens bekleden meer Belgen topfuncties in de Europese politiek. Zowel de partij- en de fractievoorzitter van de Europese liberale partij uit België, evenals de nieuwe EU-president Herman Van Rompuy en de belangrijke EU-commissaris voor Handel Karel De Gucht.

Europarlementslid Corien Wortmann (CDA) wordt bij het partijcongres vrijwel zeker herverkozen tot een van de tien ondervoorzitters van de EVP. Wortmann uit Zeist is ook al een van de tien ondervoorzitters van de fractie in het Europees Parlement.

Ook bij de partij van de Europese sociaaldemocraten PES (waartoe ook de PvdA behoort) blijft de voorzitter langer in functie. Tijdens een partijcongres in Praag kreeg de 66-jarige Poul Nyrup Rasmussen met ruime meerderheid een derde termijn van 2,5 jaar, meldt het Duitse persbureau DPA. Rasmussen is voormalig premier van Denemarken.

Terug naar boven